Да се изхвърлят еднодневните контактни лещи в тоалетната чиния или в мивката, след което да се пуска водата, може да задълбочи проблема с микропластичното замърсяване, твърдят учени.

Ако и вие изхвърляте лещите си всеки ден, трябва да знаете, че не сте сами. Десетки милиони хора по света носят контактни лещи, повечето от които са за еднодневна употреба. Меки, изработени от пластмаса, те са изключително удобни и хигиенични, защото не изискват поддръжка със специален разтвор. Но ако не се освобождавате от тях по правилния начин, може да проявят тъмната си страна.

На годишната среща на Американското химическо общество в Бостън учени съобщиха резултатите от свое изследване, проведено върху над 400 произволно избрани потребители на лещи. Оказало се, че 20 на сто от тях изхвърлят лещите си в тоалетната или мивката, вместо в кофата за боклук.  

Когато еднодневните лещи биват отмити от отходни води, биохимичното им разлагане се затруднява. Според учените е възможно частици от тях да попаднат в повърхностната вода, където да нанесат вреда на околната среда и така да допринесат за проблема с микропластичното замърсяване. Едно изследване от 2015 година е установило, че в световния океан плуват между 93 000 и 236 000 тона микропластични отпадъци.

Филтрите не пропускат някои небиологични отпадъци в станциите за  преработка на отпадни води, казват Ролф Халден, директор на Центъра за  опазване на околната среда към Университета на Аризона, и Чарлс Ролски, дипломант и ръководител на изследването.(Д-р Халден използва лещи, а господин Ролски носи очила.) Но контактните лещи са толкова гъвкави, че могат да се промъкнат през филтрите. Учените интервюирали работници в такива предприятия, които потвърдили, че са виждали контактни лещи сред отпадъците.

Освен това изследователският екип провел експеримент, като потопил лещите в съдове с бактерии, каквито обикновено се използват в преработвателните станции за разграждане на биологични отпадъци. Седем дни по-късно лещите изглеждали непокътнати, макар лабораторните анализи да разкрили незначителни промени в материала.   

“Това са медицински устройства – не може да очаквате, че са супер биоразградими - казва д-р Халден. – Добра новина за потребителите на еднодневни лещи, но не толкова добра, когато нещицата попаднат в околната среда“.

След като преровили над четири килограма преработени отпадъци, Ролски и негов колега намерили само две миниатюрни частици от контактни лещи. Това показва, че  ако от микроорганизмите няма голяма полза, то физическата обработка е в състояние да раздроби лещите.

В океаните и други водни басейни са открити малки парченца пластмаса от най-различни източници. Там те вероятно са били погълнати от риби, корали и други морски обитатели.  Парченцата може да съдържат замърсители, поети от заобикалящата ги среда, така че и живите организми получават своята доза от тези вещества.

В обобщение може да се каже, че след обработка отпадъците често се разпространяват на открито. Ако в тях се окажат частици от контактни лещи, те или веществата, които са попили, може да се отмият от дъжда и да попаднат в повърхностната вода, предполагат учените. Според тях милиарди контактни лещи с тегло поне 22 тона вероятно се вливат в крайбрежните води на САЩ всяка година.

Цветелина Велчева