Зелените очи са магнетични и впечатляващи очи. Никога не остават незабелязани. Неслучайно са станали обект на възхвала в литературата, живописта, поезията, фотографиите. 

Знаете ли обаче, че всъщност никой не се ражда с този цвят на очите?

Новородените бебета имат сини или сиви очи. Дори считаните за най-масови – кафявите, не са такива след раждането. Това е така, защото меланоцитите – пигментните клетки, които определят цвета на очите, започват бавно да се делят и натрупват след раждането. Цветът на очите, който детето ще има като възрастен, ще се прояви чак след първата година след раждането, а в много случаи и дори след това.

Не по-малко интересен е и фактът, че всъщност нямат напълно зелени ириси. Ако видите някой със светло зелени очи, тогава пред вас всъщност е визуална илюзия, поради особеностите на взаимодействието на пигментната смес с естественото или изкуствено осветление.

Пигментната смес, отговорна за зелените очи, обикновено е смесица от светлокафяви и жълти петна, податливи на явление, известно като „Разсейване на Рейли”. Любопитно е, че зеленооките жени са по-често срещани от мъжете със зелени очи.

Учените обърнаха внимание на този факт преди няколко десетилетия, но все още не са открили причината за неравномерното разпределение на собствениците на зелени очи между половете.