Зимата дойде! Това означава дълги нощи, през които седиш с най-близките си приятели в уюта на своя топъл дом. Може би с чаша вино в ръка, а защо не и с добра храна? Foodpanda препоръчва следните храни, които биха могли да допълнят моменти като тези.

 1.Сирене

Класическа комбинация. Комбинирането на вино и сирене прави вкуса и на двете по-пълен. Въпреки че специалистите по сирене и вино препоръчват да се съчетаят определени вина и видове сирене, зависи от вас кои текстури и аромати предпочитате най-добре.
 
2. Тъмен шоколад

Да, това е вярно! Тъмният шоколад предлага ползи за здравето (когато се яде в умерени количества). Трябва да се спомене, че когато става дума за ползите за здравето, колкото по-горчиво, толкова по-добре. Причината за това е, че съставът на тъмния шоколад, който помага за понижаването на кръвното налягане и холестерола, също дава на шоколада горчив вкус. И тук виното (особено червеното) помага. Когато взимате малки хапки от тъмен шоколад, горчивината се компенсира от танините в червеното вино, като му придава пълен и плодов вкус.

Виж още: 9 убедителни причини да се влюбите в червеното вино​

3. Хумус

Кремообразният и пълен вкус на хумуса върви добре с виното. Докато обикновеният хумус може да се комбинира най-добре с червено вино, ароматизираният с чесън хумус се съчетава със сухо или сладко бяло вино.

4. Ядки

Бадеми, ядки от кашу, шамфъстък, орехи... Те са пълни с влакна, съдържат важни хранителни вещества и са перфектна компания на виното. Но не печени и без сол, моля. Яжте кашу и шамфъстъци със сладко вино, орехите са по-добри с червено. Опитайте и шампанско с бадеми. Ще бъдете изненадани!

5. Маслини

Има причина, поради която маслиновите дървета често се развиват близо до лозя. Маслини и грозде = прекрасна комбинация. Но бъдете внимателни, това не означава автоматично, че всички вина се справят добре с всички видове маслини. Вземете силно бяло вино, когато ядете зелени зрели маслини и опитайте светло червено вино с черни маслини.