Скорошно откритие в Андите на гроб на жена-ловец на 9000 години разбива мита, че древните мъже са ловували, а жените са брали единствено билки и плодове и зеленчуци.

„Находката съпровожда идеята, че половите роли, които днес възприемаме за даденост в нашето общество – или които мнозина възприемат за даденост – вероятно не са толкова естествени, колкото някои хора предполагат“, казва асистентът по антролопология Ранди Хаас, водещ автор на проучването от Университета на Калифорния, Дейвис.

През 2013-а Хаас е работил на различни разкопки в Андите, когато местен член на перувийското общество Мула Фасири, съобщава, че в района са разпръснати стотици древни каменни инструменти.

Пет години по-късно, след като осигурява необходимото финансиране и съдействието на местните, Хаас и екипът му започват разкопки на мястото, което става известно като Уилмая Патикса.

През 2018-а изследователите откриват шест човешки гроба в Уилмая Патикса (година по-късно се натъкват на още). В два от шестте е имало ловни инструменти, но един от тях е успял да привлече вниманието им.

В шестия гроб, датиран отпреди 9000 години, „започнахме да откриваме това особено богато струпване на артефакти“, включително остриета на оръжия, казва Хаас пред Live Science.

Смята се, че гробът е принадлежал на ловец-събирач (на базата на преглед на зъбните останки), починал на 17-19-годишна възраст.

С течение на разкопките „хората започнаха да спекулират: „Еха, той вероятно е бил страхотен ловец, наистина важен човек в обществото“.“, казва Хаас.

Историческите предубеждения

Джеймс Уотсън, доцент по антропология в Аризонския университет и съавтор на проучването, пръв отбелязва, че това най-вероятно не става въпрос за мъж. Уотсън проучва костите на ловеца-събирач и заявява, че те са по-малки в сравнение с останалите, открити в района, и че скелетът сигурно е женски.

И наистина, детайлен анализ на протеините в зъбите на младия ловец-събирач потвърждава, че става дума за жена.

Хаас и неговият екип обаче започват да се чудят дали това е изолиран случай на жена-ловец или нещо съвсем нормално за древните американци.

За да отговорят на този въпрос, те започват да проучват сведенията за други гробове на ловци-събирачи от късния плейстоцен (който приключва преди около 11 700 години) и ранния холоцен (започнал преди около 12 000 до 11 500 години).

Екипът идентифицира 429 скелета от 107 древни гроба из Америка. 27 от тях – 11 жени (включително новооткритата ловкиня) и 15 мъже са погребани с ловни инструменти за големи животни.

Допълнителен статистически анализ показва, че между 30 и 50 процента от ловците в тези популации са били жени.

„Това, което виждаме е, че гробовете и на мъжете, и на жените се асоциират с ловни инструменти за големи животни“, казва Хаас.

„Авторите излагат доста убедителни аргументи, че женският скелет най-вероятно е на ловец на големи животни и че подобна находка не е необичайна сред местната популация – казва доцент Марин Пилу от катедрата по антропология в Университета на Невада, Рено, която не е участвала в изследването. – Ако същите артефакти бяха намерени при мъжки скелет, въобще нямаше да съществува каквото и да било колебание, че става дума за ловец.“

При много култури тази полова раздвоеност, която „доминира нашата съвременна западна култура“, не е съществувала (и продължава да не съществува), допълва Пилу пред Live Science.

„Когато загърбим своите полови предразсъдъци, можем да разгледаме данните в по-дълбоки нюанси, които, освен това, ще бъдат и по-точни в културно отношение.“

Не е ясно дали жените-събирачи в други части на света също са ловували активно, но е напълно възможно да открием подобни неща и на други места, казва още тя.

Изследването е публикувано в Science Advances.