Въпреки че причините за безплодието могат да бъдат различни, някои от признаците, че може да не успеете да заченете, включват липса на менструация, нередовна менструация, кървене между менструациите, много леки и кратки цикли, необичайно изпускане и болки в таза.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 1 от 5 жени не могат да забременеят след една година опити чрез секс без предпазни средства. Специалистите обикновено диагностицират безплодие, ако двойката безуспешно се опитва да зачене в продължение на една година (или 6 месеца, ако лицето, което се опитва да забременее, е над 35 години).

Безплодието често протича незабележимо, но понякога тялото ви дава сигнали за това, защо може да имате проблеми със зачеването. Ако забележите някой от петте симптома, изброени по-долу, обадете се на лекуващия си лекар. Той ще определи какъв е проблема, за да страдате от безплодие и ще приложи адекнватно лечение спрямо вашето състояние.

1. Липса на менструация

След като спрете да приемате противозачатъчни, тялото ви може да се нуждае от няколко месеца, за да се регулира и да започне отново да овулира. Но ако не получите менструация след три месеца, консултирайте се със специалист. „Липсата на менструация предполага, че жената не е в овулация и има малък шанс да зачене без помощ“, казва репродуктивният ендокринолог д-р Лорна Маршал.

Решението може да включва просто медикаментно лечение за стимулиране на овулацията или пък да се стигне до ин витро оплождане при жени с по-сериозни проблеми.

2. Нередовна менструация

Ако нямате редовна менструация, не можете да разберете кога и дали ще имате овулация, което определено пречи на нормалното зачеване. Въпреки че може да има различни причини за нередовна менструация, някои от тях могат да са резултат от по-големи нарушения.

Те включват синдром на поликистозните яйчници (PCOS), нарушения на щитовидната жлеза и хипоталамична аменорея, при която сигналите на мозъка, изпращащи хормони, са изключени. Нередовният цикъл може да бъде и признак на намален яйчников резерв, причинен от ендометриоза или ранна яйчникова недостатъчност.

3. Кървене между менструациите

По принцип трябва да кървите само по време на менструация. Често кървенето между два цикъла или след полов акт може да означава полип, фибром на матката или лезия на шийката на матката.

При наличието на тези симпотоми, лекарят трябва да напри по-обстоен преглед, тъй като те може да са сигнал за нещо по-сериозно от безплодие (като рак например), въпреки че това е рядкост.

4. Прекалено обилна менструация

Ако използвате повече от един тампон на час в продължение на няколко часа или кървите повече от седем дни, менструацията ви е необичайно силна. Това може да е признак за наличие на фиброми на матката.

Тежките менструации се свързват не само с гинекологични състояние, а и с някои нарушения на кръвосъсирването или ендокринни аномалии. Фиброидите могат да бъдат свити или отстранени, ако възпрепятстват забременяването, а кръвните нарушения могат да бъдат овладени с медикаменти.

Продължава на страницата на Новите родители