Придържането към средиземноморска диета намалява рисковете от сърдечносъдови заболявания и смърт при жените с близо 25%, показва първият по рода си обобщен анализ на наличните данни, публикуван онлайн в списание Heart.

Констатациите карат изследователите да призоват за повече изследвания, съобразени с пола, които да помогнат клиничната практика в областта на сърдечното здраве.

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за повече от една трета от всички смъртни случаи при жените по света. Въпреки че здравословното хранене е ключов елемент от превенцията, повечето клинични проучвания включват сравнително малко жени или не отчитат резултатите по пол, казват изследователите, а настоящите насоки за това как най-добре да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания не се различават по пол.

Ето защо изследователите решват да прегледат наличните бази данни, за да открият проучвания, посветени на потенциалното въздействие на средиземноморската диета върху сърдечносъдовото здраве на жените и риска от смърт.

Средиземноморската диета е богата на пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, бобови растения, ядки и зехтин екстра върджин; умерена на риба/черупкови организми; ниска до умерена на вино; и ниска на червено/преработено месо, млечни продукти, животински мазнини и преработени храни.

От първоначално набелязаните 190 подходящи проучвания изследователите включват 16, публикувани между 2003 и 2021 г., в своя обобщен анализ на данните.

В проучванията, които са проведени предимно в САЩ и Европа, са участвали повече от 700 000 жени на възраст над 18 години, чието сърдечносъдово здраве е било наблюдавано средно 12,5 години.

Резултатите от анализа показват, че спазването на средиземноморска диета е свързано с 24% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и 23% по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина при жените.

Рискът от коронарна болест на сърцето е с 25 % по-нисък, а този от инсулт също е по-нисък, макар и не статистически значим, при тези, които най-стриктно са спазвали тази диета, в сравнение с тези, които са го правили най-малко.

„Отдавна ни е известно, че средиземноморската диета е добра за сърцето, но е окуражаващо да видим, че когато разглеждаме жените отделно от мъжете в това изследване, ползите не се променят“, коментира Виктория Тейлър, старши диетолог от Британската фондация за сърцето. „Сърдечните заболявания често се схващат като проблем при мъжете. Около два пъти повече жени в Обединеното кралство обаче умират от коронарна болест на сърцето, отколкото  от рак на гърдата. Изследвания като това, които разглеждат конкретен пол, са важни, за да се подобри лечението на жените.“

„Независимо от пола, здравословният начин на живот, който включва балансиран начин на хранене като средиземноморския, би могъл да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и предразполагащите фактори за тях, като диабет тип 2, затлъстяване, високо кръвно налягане и висок холестерол“, каза още тя. „Не е трудно. Яжте много плодове и зеленчуци, боб, леща, пълнозърнести храни, риба, ядки и семена, както и някои нискомаслени млечни продукти и ненаситени мазнини като зехтин. Важно е и да избягвате обработено месо, сол и сладкиши.“

Изследването е публикувано в Heart.

Източник: Medical Xpress