Фините прахови частици, част от атмосферния прах, могат да окажат най-разнообразни ефекти върху нашето здраве. По-високите им нива ни излагат на по-високи рискове от кардиоваскуларни заболявания. Сега ново проучване, ръководено от лекари от Общата болница в Масачузетс (MGH), показва, че фините прахови частици могат да имат пагубен ефект върху кардиоваскуларното ни здраве, като активират производството на възпалителни клетки в костния мозък. А това от своя страна довежда до възпаление на самите артерии. Откритията са публикувани в European Heart Journal.

В ретроспективното проучване са взели участие 503 пациенти без кардиоваскуларни заболявания или рак. Всички те са били тествани в MGH посредством образна диагностика по най-различни медицински причини. Учените определят средната стойност, на която хората са били изложени ежегодно на фини прахови частици на базата на инструменти, следящи качеството на въздуха в близост до домовете им.

В рамките на 4,1 години 40 души са имали сериозни кардиуваскуларни проблеми – например инфаркт или инсулт, като на най-висок риск са били изложени хората, живеещи в районите с по-мръсен въздух. Рискът е повишен дори след като се отчитат факторите, свързани с риска от кардиоваскуларни заболявания, социоикономическите фактори и други ключови променливи. Образната диагностика, определяща състоянието на вътрешните органи и тъкани, показва, че тези участници са имали и по-висока активност на костния мозък. Това означава, че производството на възпалителни клетки (процес, наречен левкопоеза) се е увеличило, както и че артериите са възпалени. Допълнителни анализи показват, че левкопоезата, предизвикана от замърсяването на въздуха, води до артериално възпаление.

29 процента от случаите на кардиоваскуларни заболявания, предизвикани от мръсния въздух, са следствие от по-високата активност на костния мозък и съответно – на артериалното възпаление, коментира съавторът на проучването Шейди Абохашем от MGH. „Тези открития показват, че замърсяването на въздуха е доста подценен рисков фактор за кардиоваскуларни заболявания и че съществуват терапевтични цели (отвъд намаляването на замърсяването), които могат да облекчат кардиоваскуларните проблеми, предизвикани от излагането на мръсен въздух“, допълва още той.

Терапии, таргетиращи тези по-сериозни възпаления, предизвикани от излагането на фини прахови частици, могат да са от полза на пациенти, които не могат да избегнат контакта с мръсния въздух, казва кардиологът Майкъл Осбърн от MGH. „По-важното в случая е, че по-голямата част от хората, които проучихме, са били изложени на нива на замърсяване, които са под нездравословните стойности, определени от Световната здравна организация. Това показва, че няма нива на замърсяване, които да смятаме за наистина безопасни.“

Източник: Medical Xpress