Средиземноморската диета е полезна не само с традиционното си изобилие от зехтин, плодове и зеленчуци, зърнени храни, но и с присъстващите в нея яйца, млечни продукти, вино - не толкова популярни, но не по-малко важни. Недооценените компоненти на този начин на хранене са описани в публикация в сп. "Джърнъл ъв транслейшънъл медисин" (Journal of Translational Medicine), съобщава сайтът Нюз-медикъл нет. 

Средиземноморската диета придоби огромна популярност през последните десетилетия заради научно доказаното си положително въздействие върху човешкото здраве. През годините са направени редица изследвания с цел да изяснят ефекта от този модел на хранене.

В обзорна статия, публикувана в сп. "Джърнъл ъв транслейшънъл медисин", авторите правят подробен преглед на недооценените хранителни компоненти на правилната Средиземноморска диета, която през 2020 г. беше включена в Списъка за нематериално културно наследство на човечеството от ЮНЕСКО.

Много проучвания, проведени както в средиземноморски, така и в други страни, изтъкват защитния ефект на този начин на хранене срещу диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и дори рак, пише БТА. Повечето от тези изследвания обаче са фокусирани върху по-популярните компоненти на Средиземноморската диета - плодове и зеленчуци, зехтин и зърнени храни.

Недостатъчно изследваните диетични компоненти са ядките и семената, билките и подправките, яйцата, млечните продукти и червеното вино. 

Други неизследвани фактори, които могат да окажат съществено влияние върху спазването на хранителния режим, са методите на готвене и производството, преработка и съхранение на храните.

Настоящата публикация е посветена на неизследваните компоненти на този вид хранене, като целта й е да идентифицира и характеризира по-добре Средиземноморската диета в съвременния свят.

Яйца

Диетичните индекси, оценяващи степента на придържане към този начин на хранене, обикновено не включват консумацията на яйца. 

Яйцата масово се възприемат като основен източник на холестерол и рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. В действителност яйцето е евтин и питателен източник на протеини, витамини и минерали.

Научните данни сочат, че яйчените протеини се усвояват лесно и осигуряват много незаменими аминокиселини. Яйцата са богат източник на биоактивни пептиди с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен холестерол, яйчената мазнина съдържа фосфолипиди, моно- и наситени мастни киселини, лутеин, лецитин, холин и различни витамини и минерали.

При някои хора холестеролът от яйцата може да предизвика неблагоприятни последици за сърдечносъдовата система заради производството на триметиламин N-оксид. Въпреки това консумацията на този продукт е свързана с редица ползи за здравето.

Млечни продукти

Млякото и продуктите от него като масло, кисело мляко, извара и суроватка са част от типичния начин на хранене в средиземноморските региони от поне 9000 години. Наситените мастни киселини в млечните продукти обаче са ограничили консумацията им с течение на времето поради възможността за повишаване на "лошия" холестерол (LDL) в кръвта.

Данните сочат, че наситените мастни киселини, получени от млечните продукти, могат само частично да повишат нивата на циркулиращия "лош" холестерол. В действителност тези киселини имат много благоприятни ефекти, включително повишаване на нивата на "добрия" холестерол, подобряване на метаболитната функция и здравето на микрофлората.

Изследвания показват, че консумацията на мляко и млечни продукти е свързана с по-нисък риск от сърдечносъдови усложнения, включително хипертония, както и с по-нисък риск от колоректален рак.

Ядки и семена

Някои видове ядки, като бадеми, орехи и шамфъстъци, както и семена, като кедрови ядки, ленено семе, тиквени и слънчогледови семки, са част от типичната диета в средиземноморските региони от хиляди години.   

Те са богати на вещества, полезни за сърцето, кръвоносните съдове, червата и мозъка. Въпреки това повечето проучвания не отчитат консумацията им.

Хранителният анализ на тези богати на енергия храни показва наличието на незаменими мастни киселини, фитохимикали с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и фитостероли с понижаващи холестерола свойства.

Билки и подправки

Консумацията на билки и подправки отдавна е документирана в средиземноморските региони. Тези компоненти от растителен произход се използват за подобряване на вкуса, аромата и вкусовите качества на храните. Въпреки това те почти не фигурират в оценките за придържането към Средиземноморската диета.  

Научните доказателства сочат, че билките и подправките могат да намалят риска от незаразни болести. Те са богати на фитохимикали с антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови, липидопонижаващи и понижаващи кръвното налягане свойства. Те също така могат да подобрят храносмилането и имат невропротективно действие.

Червено вино

Умерената консумация на вино е неразделна част от традиционната Средиземноморска диета. Въпреки това, настоящите диетични насоки препоръчват изключването на алкохола от диетата поради неговите канцерогенни и други вредни за здравето ефекти.

Редица наблюдателни проучвания ясно показват, че умереният прием на алкохол може  да намали рисковете от сърдечносъдови заболявания и смъртност поради каквито и да е причини. Въздействието му върху риска от рак на гърдата, черния дроб и дебелото черво обаче остава неясно, затова авторите на публикацията призовават за допълнителни изследвания.