От очила за броене на калории до видеоигри за здравословно хранене за деца — финансирани от ЕС изследователи разработват нови подходи в подкрепа на здравословния начин на живот и хранителните навици.

От Михаела Несварова

Едно от най-големите предизвикателства при изследване на влиянието на хранителния режим върху заболяванията е да разберем какво всъщност консумират хората. Дневниците за храна и анкетите все още са стандартните инструменти, но те често са недостатъчни, тъй като хората забравят, неправилно преценяват порциите или омаловажават избора си на по-малко здравословни храни.

За да решат този проблем, финансирани от ЕС изследователи изпробват ново решение – дискретна преносима камера, съчетана с изкуствен интелект. Системата може автоматично да разпознава видовете храни и да оценява размера на порциите в реално време, предлагайки по-ясна и по-надеждна представа за ежедневните хранителни навици.

Представете си обичайната сутрешна рутина. Отваряте хладилника, за да приготвите закуската. Малка камера, прикрепена към очилата ви, незабележимо записва какво слагате в чинията. Няма догадки, няма възможност за прикриване.

Наблюдение на храненето

Технологията се изпитва в CoDiet — четиригодишен проект, финансиран от ЕС, продължаващ до края на 2026 г.

Той обединява 17 институции от осем държави — членки на ЕС, и асоциирани държави, като Обединеното кралство, с цел да изследва как хранителният режим допринася за незаразни заболявания, като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Около 200 доброволци в Европа носят камерите ежедневно под надзора на д-р Айгюл Дагбаси, диетолог и постдокторант в Имперския колеж в Лондон, Обединеното кралство.

„Хората бяха мотивирани да участват, защото това им дава по-задълбочено разбиране за хранителния им режим и влиянието му върху здравето им“, казва Дагбаси.

Основното предимство е обективността. „Когато питаме пациентите какво ядат, отговорът, който получаваме, отразява само тяхното възприятие“, обяснява тя. „Ако не знаем какво реално консумират хората, нашите заключения и препоръки ще бъдат неточни.“. 

Картина на здравето

Изследователите от CoDiet отиват още по-далеч, като комбинират записите на храната с анализ с помощта на ИИ на биомаркери от проби от кръв и урина. Като вземат предвид генетиката, метаболизма и чревните бактерии, те се надяват да обяснят защо хората реагират толкова различно при един и същ режим на хранене.

Следващата стъпка е разработването на инструмент, който ще предлага персонализирани препоръки за хранене, като изпитванията се планират в Гърция, Ирландия, Испания и Обединеното кралство.

„Надяваме се това да направи съветите за режима на хранене по-персонализирани и ефективни, но също така и по-достъпни“, казва Дагбаси. „В много части на света достъпът до квалифициран диетолог е ограничен.“ Това означава, че най-уязвимите групи, като например деца, тийнейджъри и възрастни хора, често не получават необходимата помощ.

Няма универсални решения

Предотвратяването на затлъстяването обаче включва много повече от онова, което виждаме в чинията си.

„Връзката между храненето и здравето е изключително сложна“, казва д-р Ициар Туерос, ръководител на отдела по хранене и здраве в иAZTI, водещ изследователски център в Баска автономна област, Испания, и координатор на изследователския екип на CoDiet.

„Метаболизмът на всеки човек е уникален, което означава, че хората реагират по различен начин на един и същ хранителен режим.“.

Наред с персонализираните съвети екипът на CoDiet анализира политиките в областта на храните в шест държави от ЕС. Те проучват как регулации, образование или по-широк достъп до здравословни храни биха могли да помогнат за намаляване на заболеваемостта в цели общности.

„Нашата цел е да разработим инструменти, които помагат на хората да правят по-здравословен избор, като същевременно оформяме основани на доказателства политики в подкрепа на превенцията на затлъстяването и намаляването на хроничните заболявания“, казва Туерос.

Стремежът на Европа към превенция

Изследването по проекта CoDiet е част от по-широкия стремеж на Европа да се справи със затлъстяването и да засили превантивните здравни грижи.

През последните десетилетия затлъстяването достигна епидемични мащаби, засягайки над един милиард души по света. В ЕС повече от половината възрастни са с наднормено тегло или затлъстяване и броят им продължава да расте.

Особено тревожно е детското затлъстяване, като се очаква случаите да се удвоят между 2020 и 2035 г.,според Световната федерация по затлъстяване.

„В момента процентите на затлъстяване са много високи“, предупреждава Дагбаси. „Хората се хранят различно в различните държави, но всички имаме едни и същи проблеми със затлъстяването.“

В отговор на това девет проекта, подкрепяни от ЕС, включително CoDiet, обединяват усилията си в OBEClust (Европейски клъстер от изследователски проекти в областта на затлъстяването). Това сътрудничество обединява знания с цел по-доброто разбиране на рисковете, насърчаване на превенцията и поведенческите промени, както и разработване на персонализирани стратегии за поддържане на здравословно тегло през целия живот.

„Клъстерът ни дава по-широка визия за дейностите и изследванията в тази област и ни дава възможност да създаваме повече полезни взаимодействия“, казва Туерос.

Тя подчертава, че мултидисциплинарният подход е от решаващо значение. „Ако вървиш сам, може да стигнеш по-бързо, но няма да стигнеш по-далеч.“

Персонализирани рискове за младите

Друг проект от клъстера OBEClust — PAS GRAS — се фокусира върху персонализирана оценка на риска за деца и млади хора. Проектът се координира от Паулу Оливейра, заместник-председател на Центъра по невронаука и клетъчна биология към Университета в Коимбра, Португалия, и ще продължи пет години до 2028 г.

„Важно е да можем да предвидим кои хора са най-застрашени, защото затлъстяването не е толкова просто, колкото изглежда“, казва Оливейра. „Съществува стигмата, че пълните хора просто ядат прекалено много и не се движат достатъчно. В действителност върху затлъстяването влияят много фактори.“

Шестнадесет организации от седем държави от ЕС и Обединеното кралство разработват нови инструменти за прогнозиране на риска от затлъстяване и вероятността от свързани здравословни усложнения.

„Въпреки че затлъстяването се свързва с множество здравословни усложнения, всеки пациент ги развива по различен начин — и все още не знаем защо“, обяснява Оливейра.

Средиземноморската диета

Изследователите от PAS GRAS също така проектират намеса в начина на живот, като поставят акцент върху средиземноморската диета. Техните проучвания идентифицират кои молекули в традиционните храни подпомагат ускоряването на метаболизма, изгарянето на мазнини или регулирането на апетита.

Например учените изследват антиоксидантните, противовъзпалителните и храносмилателните свойства на гъби и заатар — близкоизточна смес от билки и подправки — за да установят дали те помагат за намаляване на коремните мазнини и подобряване на метаболитното здраве.

Предаването на тези знания на хората, които най-много се нуждаят от тях, е друго предизвикателство. Екипът е създал образователни кампании за деца и младежи, включително книжка за оцветяване, комикси и видеоигра, които показват как храненето и начинът на живот влияят на организма.

Подобно на CoDiet, PAS GRAS ще предостави и препоръки за разработването на политики. Оливейра, който оглавява и клъстера OBEClust, подчертава, че реалната промяна изисква общи усилия.

„За да се променят политиките, са нужни доказателства от много проекти, не само от един. Работата заедно ни помага да изградим обща основа за общи политики.“.

Промяна на фокуса към превенция

Посланието на учените е ясно: превенцията трябва да бъде водеща.

„В момента лекуваме затлъстяването реактивно — опитваме се да го излекуваме, вместо да го предотвратим“, казва Оливейра. „Трябва да се съсредоточим върху превенцията и да намалим рисковете, докато все още има време.“.

Туерос е съгласна. „Отвореното международно сътрудничество ще ни помогне да постигнем основната си цел — въздействие върху реалния свят. С нови решения както за пациентите, така и за медицинските специалисти.“

Връзката между затлъстяването и хроничните заболявания е добре установена. Скорошно проучване, публикувано в Global Heart, предупреждава, че нарастващото затлъстяване подхранва сърдечносъдовите заболявания в световен мащаб.

Тъй като сърдечносъдовите заболявания вече са водеща причина за смърт в Европа, Европейската комисия подготвя План на ЕС за сърдечносъдово здраве.

Целта е да се намалят преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания чрез насърчаване на по-здравословен начин на живот, предотвратяване на затлъстяването и подобряване на ранната диагностика и лечение.

„Затлъстяването е един от най-големите здравни проблеми на нашето време и ние трябва да намерим решение“, казва Дагбаси. „Цялостното разбиране на причините му ще ни помогне да се справим с проблема по-ефективно.“

Изследванията в тази статия са финансирани от програма „Хоризонт“ на ЕС. Възгледите на интервюираните лица не отразяват непременно позицията на Европейската комисия.

​Тази статия е публикувана за пръв път в Horizon, списанието на ЕС за изследвания и иновации.

Повече информация: