Множество изследвания показват, че жените се извиняват много по-често от мъжете - дори когато не са направили нищо нередно. Сега обаче ново проучване показва, че поне на работното място те се извиняват погрешно. 

Според  изследване на учени от Университета в Аризона извинението по самоуверен, типично мъжки начин носи повече успех за жените в службата, съобщава Мейл онлайн.

В поредица от четири проучвания изследователите са помолили 800 участници от мъжки и женски пол да оценят серия от различни писмени извинения, написани от реални хора. Участниците са били помолени да преценят доколко искрено според тях е извинението и дали то би ги накарало да работят повече или по-малко с извиняващия се. 

Американските учени установили, че жените, които са използвали по-самоуверен, „мъжки“ език, са били оценени по-високо. Самоуверените, нахакани извинения от жени получавали повече „харесвания“ и положителни коментари от потребителите на Туитър, пише БТА. Д-р Сара Дойл, автор на изследването и професор в катедрата по мениджмънт и организации в Университета на Аризона, каза: „Установихме, че жените, поднасящи извинения в мъжки стил, са извлекли полза, защото са били възприемани като по-компетентни“.

Първото от няколко проучвания включва разглеждане на 87 извинителни туита от известни личности като Лизо, Кевин Харт, Тайлър Поузи и Кендра Уилкинсън.

Д-р Дойл добави, че туитовете, които нарушават половите стереотипи, са получили средно 17 000 повече харесвания в платформата и повече положителни чувства от страна на обществеността.

Във второто проучване 336 работещи възрастни са помолени да си представят, че счетоводителят им е изпратил имейл, в който се извинява за грешка в данъците им.

Участниците са разпределени на случаен принцип в групи, класифицирани според това дали счетоводителят е поднесъл стереотипно мъжко или женско извинение. След това участниците са помолени да оценят доколко е вероятно да продължат да работят със счетоводителя. 

Изследователите установили, че участниците са по-склонни да продължат да използват услугите на счетоводителка, която е поднесла типично мъжко извинение.

Интересно е, че разчупването на половите стереотипи се оказва също толкова полезно и за мъжете.  

Представителите на силния пол, които са се извинили "по женски", са били с осем процента по-ефективни. 

Мъжете, поднасящи извинения със стереотипно женски език, са били възприемани като хора с по-голяма междуличностна чувствителност, което е повишило усещането за тяхната добронамереност или топлота, казват авторите на изследването.

Д-р Дойл обясни: „Важно е да се спомене, че не установихме мъжете и жените да са „наказани“ за поднасяне на стереотипно извинение. По-скоро те имат полза от това да поднесат контра-стереотипно извинение“.

Следователно, всяко извинение е по-добро от липсата на извинение, казват учените в заключение.