Понякога дори и най-добрите родители на планетата трябва да кажат на детето си: „Извинявай“. Всички майки и татковци без изключение допускат грешки във възпитанието.

Ако се извинявате на детето или тийнейджъра, и го правите искрено, а не между другото, то с всяка подобна постъпка ще се издигате в очите му. Ето защо става така!

1. Да молите за извинение – това укрепва връзката с детето

На всяка майка понякога й свършва търпението – децата крещят, удрят се едно друго, спорят за последното парче банан, навсякъде всичко е разхвърляно, счупена е любимата чаша...

В подобни моменти може да се разкрещите и да кажете обидни думи, които всъщност не мислите. Ако ви се е случило нещо подобно, поемете няколко пъти дълбоко въздух и кажете: „Извинявай“. Така детето ще разбере, че не сте безразлични към чувствата му. А и не е лошо да си напомняте, че по-важно от гордостта ви са близките отношения с децата, основани на доверие и взаимно уважение.

2. Да молите за извинение, означава да дадете пример

Всички искаме да даваме пример в стил олимпийското спокойствие и самоконтрол на Мери Попинз. Но знаем, че в реалния живот това е много, много трудно. Да се извините на детето, ако не сте успели да сдържите гнева и острия си език, означава да му дадете безценен урок по правилно поведение. А човек, който намира у себе си сили да се извини, демонстрира не слабост, а сила на духа.

3. Да молите за извинение не означава, че така ви се подронва авторитета

Не е нужно да говорите постоянно на детето с извинителен тон. Всички сме виждали майки, които непрекъснато и дори агресивно говорят със сладък глас: „Извинявай, миличък мой, но не трябва да удряш мама по лицето“.

Да, в подобни ситуации детето чувства, че авторитета на родителя се срива. Не става дума за подобни извинения. Родителят трябва да бъде лидер в отношенията, да чертае границите на позволеното, да прекъсва лошото поведение и да стимулира правилното.

Ако сте си позволили малко повече обаче и се извините, това не само че няма да разруши авторитета ви, но ще го укрепи, както се полага на справедлив родител.

4. Извинението учи децата на уважение

Всички искаме хлапетата ни да бъдат уважителни и вежливи. Но да изискваме това от малките и да не им показваме същото най-малкото е погрешно.

Когато с готовност произнесете думите, с които се извинявате, проявявате уважение към малкия човек, а това ще се върне към вас като бумеранг. Децата изненадващо бързо ни прощават, особено ако направим първата крачка, като признаем грешките си.

Ако в основата на отношенията между деца и родители стои безусловната любов и уважение, то малките много по-охотно ще искат извинение от мама и тате, следвайки техния пример.

Продължава на страницата на Новите родители