От време на време всеки от нас допуска грешки или неволно изпада в неприятни ситуации. Ето защо е неизбежно да изречете едно искрено „извинявай“, за да успокоите духовете. Има обаче учтиви и пропити от уважение изречения, които да използвате, за да се проявите като истински професионалисти и да не попаднете в капана на клишетата. Искреното и изречено от сърце извинение е предотвратило не една кавга или конфликт. Изненадайте отсрещния със следните любезни изречения вместо извинение.

1. Благодаря ви за търпението.

Отново сте закъснели и сте принудили приятелите си да ви чакат? Налага се да се извините. Но вместо да промърморите дежурното „съжалявам“, може да им се извините, като им благодарите за търпението да ви изчакат. Така ще им засвидетелствате внимание и уважение и положително ще им се издигнете в очите.

2. Благодаря, че ме изслушваш.

Говорите ли говорите, думите се изливат като порой от устата ви. Накрая осъзнавате логореята си и си мислите: трябва ли да се извиня? В случая „съжалявам“ не върши работа. По-добре е да благодарите на събеседника си за това, че ви слуша внимателно без да ви прекъсва, и да му покажете, че го цените като слушател.

3. Твоята критика ми беше от голяма полза.

Никой не е безгрешен. Мнозина са склонни да се извиняват многословно за гафовете си и да молят за прошка. Но вместо обичайните извинения, може да кажете: „Благодаря за градивната критика. Това ще ми помогне занапред“. Така ще изглеждате в очите на събеседника си зрели и компетентни, тъй като очевидно проявявате готовност да работите върху себе си.

4. Съчувствието ти означава много за мен.

Улавяли ли сте се понякога, че ви иде да се извините за емоциите си? Не е необходимо, защото всяко ваше чувство има право на живот. Много по-добре е вместо обичайните извинения да благодарите от сърце на събеседника си за разбирането и съчувствието. Така той (тя) ще знае, че го (я) цените. 

5. Оценявам, че ми отделяш от времето си.

Наложило се е колегата да ви обяснава за трети път как работи принтерът? Вместо да му се извините с някое банално изречение, трябва да му благодарите, че ви е отделил толкова време. Така ще демонстрирате колегиално поведение и ще му засвидетелствате уважение и признателност, така че и занапред да разчитате на помощта му.6. Може ли да ви прекъсна за малко?

Точно сега този важен въпрос ви пари на езика, защото се налага да прекаснете шефа си по време на заседание. С обичайните извинения най-вероятно ще ударите на камък. За предпочитане е да пробвате с учив въпрос като: „Удобен ли е моментът да ви прекъсна?“ или: „Бихте ли ми отделили две минути?“.