Обикновено сме загрижени за благото на другите – партньор, деца, родители. Крайно време е да направите нещо добро и за себе си! Следните 7 точки ще ви помогнат да откриете вътрешната хармония и пътя към щастието.

Радост

Когато се радваме, се освобождава хормонът на щастието допамин. Какво може да предизвика у нас въодушевление? Приятен разговор, слънчев залез, вкусна храна – понякога и най-дребните неща са способни да ни доставят радост и удоволствие.  Чувстваме се живи, изпълнени с любопитство и желание да преоткриваме света. Какво по-хубаво?

Благословена тишина

Все по-високо, все по-далече, все по-бързо и на всичкото отгоре многозадачност! Всичко това обикновено е придружено с много шум за нищо. От време на време се нуждаем от пауза, от тайм аут, от няколко минути или един час, в който да не правим нищо друго, освен да мислим за себе си. Това време за „разговор“ с вътрешното ни аз е жизненоважно – в противен случай рискуваме да се загубим сред многобройните изисквания на всекидневието.  

Път към себе си

Пътят към себе си не е лек, но който веднъж е поел по него, бива стократно възнаграден. Винаги трябва да сме наясно какво искаме. Би било от полза да съставим упътване за употреба на собственото си аз. Например: гъвкаво е, жадува за приключения, нуждае се от сигурност. Ще помогне също всяка вечер преди заспиване да си правите равносметка на деня.

Общуване

Животът без други хора е безсмислен и празен. Да даваме воля на чувствата си – дори на негативните – е начинът да изграждаме връзки и да създаваме близост. А който умее да се справя със собствените си емоции, разбира по-добре другите, без да ги съди. 

Доверие

Колкото повече кризи сме преодолели, толкова повече се засилва доверието ни в живота и в самите нас. Вярата засилва и увереността, че всичко ще се оправи. Заслужава си да си припомняме тази мисъл по-често и особено в моменти на отчаяние, когато всичко ни се струва безнадеждно.

Саморегулиране

Тялото и душата умеят да се саморегулират и самолекуват. Винаги се намира решение, когато не се стресираме излишно. Понякога спасителната идея ни хрумва съвсем спонтанно – случва се дори да я сънуваме!

Без любов не може

Любовта е ключът към щастието. Но тя е невъзможна без грижа за себе си! Защото трябва да обичаме себе си също толкова силно, колкото и другите. Да бъдем съпричастни и състрадателни не само към тях, но и към себе си.

4 малки упражнения за всекидневието

Дишане: за да се успокоите и отпуснете, вдишвайте и издишвайте дълбоко шест секунди. Това отнема стреса и снабдява кръвта с кислород.

Разтребване: звучи банално, но е много ефикасно. Защото човек се чувства далеч по-добре, когато наоколо му е подредено. Това е и въпрос на самоуважение.

Разходки: разходката сред природата прояснява мислите, създава радост и повдига настроението.

Почивки: каквото и да правите, почивайте си поне по четири-пет минути на всеки час. Достатъчно е да затворите очи и да мислите за нещо хубаво.