Нямате желание за фитнес? Действието на една щипка от тази подправка наподобява ефекта от 60-минутна тренировка. Но трябва да направим едно уточнение: един час гимнастика не може за се замени с нищо по отношение на изразходването на калории, тонуса и удоволствието. Във всеки случай изследователите са открили, че една щипка куркума има подобен ефект. Тази подправка, наричана също жълт джинджифил, турмерик и индийски шафран, е характерна за индийската кухня.

Резултатите от изследването са интересни най-вече за жените, които страдат от свързани с възрастта проблеми или току-що са преминали през менопаузата. При тях куркумата действа почти като вълшебно оръжие, както става ясно от двумесечния експеримент. Всички участници в него, приемали всекидневно подправката, отбелязват положителни промени в сърдечно-съдовата си система и намалено отмиране на клетки. Според American Journal of Cardiology „феновете“ на куркумата дори имали с 56% по-нисък риск от инфаркт. Съдържащият се в куркумата полифенол, който й придава жълтия цвят, оказвал върху кръвоносните съдове положително влияние, подобно на това след едночасова аеробна тренировка.

Разбира се, фактът, че отсега нататък ще разчитате на действието на чая от куркума и други ястия с подправката, не може да замести ефективните упражнения. Най-добър ефект за сърцето има комбинацията от двете, но преди това непременно се посъветвайте с лекаря си.