Мъдрият човек обикновено говори по-малко от другите. Ако срещнете човек, който не спира да говори, предоставяйки цялата информация за себе си на тепсия, едва ли може да се нарече мъдър. И едва ли това ще му донесе каквато и да е полза. Затова трябва да помислите какво да казвате на хората и какво да не им казвате. Ето кои са 3-те неща, които трябва да запазите за себе си:

1. Слабостите си

Всеки човек си има своите слаби страни. Съветваме ви да не предоставяте слабите си качества на другите, защото не знаете кой в какъв момент би могъл да ги превърне в оръжие срещу вас. Колкото и да ни се иска, понякога не можем да се отпуснем да разкажем за слабостите си дори на най-близките си хора. Неслучайно са познати толкова много истории за предателство на най-добрите приятели, половинката или бизнес партньора. Никой не е застрахован от това. Но виновни сме си самите ние, защото сме предоставили наготово всички свои тайни. Не се предоверявайте!

2. Информация за финансите си

Всички сме чували, че парите обичат тишината. Не разказвайте на другите колко пари печелите, защото винаги бихте предизвикали завист. Хората няма как да знаят колко работите, какво ви струва, за да изкарвате заплатата си. На чужд гръб и сто тояги са малко. Затова не се оплаквайте, ако получавате прекалено малко пари; и не се хвалете, ако се радвате на големи доходи. И в единия, и в другия случай може да си навлечете неприятности.

3. Мнението си по определени теми

Мъдрият не бърза да изрази мнение по всички въпроси. Преценява кое е полезно и кое не и умее да запазва някои неща за себе си. Не е нужно да тръбите на всички за всичко. Помислете, преди да говорите. Огледайте се и преценете дали другите разкриват веднага своите карти на масата. Мъдрият разбира добре в каква среда е попаднал и съумява да реши кое е добре да каже на глас и кое е добре да запази за себе си.