Вслушвайте се в сигналите, които изпраща тялото ви, и се погрижете за себе си. Да поставяш нуждите си на първо място, не е егоизъм.

1. Търсете помощ.

Ако сте изправени пред някакъв проблем, не е задължително да се борите сами с него. Доверете се на метода, който д-р Бернщайн нарича „да намериш духовна половинка”, която да ти дава кураж, докато търпиш загуби и разочарования, но и да се радва с теб, когато празнуваш успеха си. Няма нищо по-хубаво от споделеното щастие, но и разделената мъка.

2. Измислете си лесна мантра.

Д-р Бернщайн препоръчва фразата „sat nam, която означава „Истината е моето име”. Повтаряйте си я при нужда и опитайте да медитирате. Първите няколко пъти няма да се получи – нито ще се съсредоточите достатъчно, нито ще повярвате достатъчно. Но това да не ви отказва. С практиката ще постигате все по-добри резултати. Просто не спирайте да си повтаряте мантрата и се фокусирайте върху дишането си – бавно и дълбоко.” Ще се учудите колко ползи ще извлечете от това състояние.

3. Отделяйте време за себе си.

Дали ще си подарите 15 минути в успокояваща вана преди лягане, или ще почетете хубава книга сутрин, важното е да бъде нещо само за вас. Помислете си какво обичате да правите, а все не ви остава време за него. А сега го направете. Как ще обичате другите, ако първо не обичате себе си!

4. Разтворете сърцето си.

Да разтворите сърцето си за любов или приятелство, не е лесна работа. Хората прекарват месеци и дори години в усилия да издигнат бетонни стени срещу страха си да не бъдат наранени, излъгани, изоставени. Отделяйте време, за да заздравите връзките си с хората, особено с партньора си.

5. Примирете се, че нямате контрол над някои неща.

Болезнената амбиция да контролираме живота си е не само неефективна, но и вредна за вас самите. Просто приемете, че съществуват събития, над които нямате власт. Фокусирайте се върху онова, което можете да промените, забравете това, което не можете. Следващия път, когато закъснявате за важна среща например и целият ден върви с главата надолу, спрете за момент, поемете дълбоко въздух и си кажете: „Каквото можах, направих, да става каквото ще!”. Ще се изненадате какъв товар ще снемете от плещите си.

Обичайте себе си повече!

success.com