Хората казват, че щастието е субективна величина. Психолозите и невролозите обаче изобщо не са на същото мнение. Според тях и щастието, и нещастието имат точно определена причина. Те посочват някои ежедневни навици, които ни правят нещастни и влошават здравето ни, без дори да си даваме сметка за това.

1. Прекарваме по-голямата част от деня в седнало положение.

Седим пред компютъра вкъщи. Седим пред компютъра в офиса. Седим в градския транспорт. Седим в колата. Без движение хормоните на щастието се понижават значително. Ако ходите поне по 30 минути на ден или тренирате поне два пъти седмично, ще се чувствате значително по-енергични и щастливи.

2. Постоянно сме в затворени помещения.

Или сме в офиса, или сме вкъщи. Щастливи сме, когато се уговорим с началника да работим от вкъщи, но всъщност така се изкушаваме изобщо да не излезем. А ако го направим, отиваме на кино, или в близкия търговски център, където продължаваме да се заблуждаваме, че се разтоварваме. Имайте предвид, че затворените помещения понижават нивата на хормоните на щастието. Психолозите са единодушни, че разходката навън е най-добрата терапия.

3. Не обръщаме внимание на случващото се около нас.

Не е важно само да вършим задълженията си, важен е начинът, по който го правим. Да вземем например две ситуации: в единия случай девойка мие чиниите и чисти къщата, като през цялото време мърмори, че предпочита да е на среща в някой изискан ресторант. Другата извършва същата дейност, но е щастлива, че най-сетне е намерила време да направи по-уютен дома си. Психолозите ще потвърдят, че най-важно е отношението към случващото се, а не самото случващо се.

4. Знаем само да консумираме.

Съвременният човек е консуматор. Забравяме обаче, че щастието не се изразява само в това да купуваме и да придобиваме, но също така и да даваме. Дарявайте каквото имате – усмивка, вещи, време – в малките жестове е голямото щастие.

5. Отчуждаваме се от другите.

Не издигайте прегради към другите хора и към света. Ако спортувате, изберете спорт, в който да имате контакт с други хора. Ако работите от вкъщи, организирайте си по-често срещи с приятели, защото губите от социалния контакт с колегите, който имат останалите, които работят в офис. Общуването намалява нивата на стреса.

6. Не създаваме нищо.

Човек се нуждае от креативни хобита – не за пари и слава, а за добро здраве. Доказано е, че творческият процес понижава значително нивата на стреса в организма. Затова – запишете се на курс по рисуване, декупаж, грънчарство, цветарство и др. или го практикувайте вкъщи като развлечение.

Щастието не трябва да бъде някаква върховна цел, а част от ежедневието ни. Открийте го в дребните неща.

Цветелина Велчева