Планирате деня си и до най-малкия детайл? Недейте. Според изследователи от Университета на Сейнт Луис това може да предизвика депресия. Вместо това специалистите ни препоръчват да разчитаме повече на импровизацията. Те провеждат 13 изследвания, в които взимат участие студенти, разделени на три групи. Едни от тях никога нищо не планирали, вторите само рядко си записвали своите планове, а третите не си представяли живота без точно разписание.

Разбира се, ако пред вас стои важна и отговорна задача, е неразумно да не планирате действията си напред. Но не и да разписвате всеки ден по минути.

Наблюденията показват, че човек, който е свикнал да планира всичко предварително, е по-склонен към депресии и по-малко общува с близките. За такива хора в голяма степен са характерни раздразнение и гняв.

Казаното се отнася и за развлеченията. „Стриктно планираната почивка се превръща в работа и не може да се изпита никакво удоволствие“, казват авторите на изследването. Още един важен извод се отнася до това, че любителите на плановете рядко успяват успешно да ги реализират. „Не пишете, че ще ходите да пиете кафе в три часа, по-добре фиксирайте, че ще се насладите на кафето следобед – добавя един от авторите на изследването. – И не забравяйте, че нито един човек не може да получи удоволствие от живота без импровизация.“

Изследователите напомнят, че човек не бива да забравя за такива неща като спонтанност, вдъхновение и творчески потенциал. В противен случай животът му рискува да се окаже сив и еднообразен. А това в крайна сметка може да доведе до депресия.

Изследването е публикувано в  Journal of Marketing Research.