Връзките, изградени върху постоянния цикъл "раздялa/събиране", са особено популярни в Холивуд. Успехът на цели филми и телевизионни сериали зависи от това дали зрителят ще се вълнува от факта дали двама души ще се съберат или не. Всички помним Рос и Рейчъл, Кери и Биг, Джоуи и Доусън, Кърмит и мис Пиги, нали? Модел за подражание ли са обаче? Изследване, публикувано в научния журнал Family Relationships, показва, че този тип взаимоотношения могат да бъдат асоциирани с признаци на психологически стрес.

В проучването взимат участие общо 545 души (279 от тях са били в еднополови взаимоотношения, а останалите 266 – в хетеро). Изследователите, ръководени от д-р Кейл Монк от Университета на Мисури, проучват симптомите на депресия и тревожност по време на цикъла раздяла/събиране.

Оказва се, че 60 процента от възрастните хора са имали подобни взаимоотношения. За тях те са били изключително оскърбителни, а нивото на общуване на практика е отсъствало. Също така оказва се, че връзките тип "раздяла/събиране" се срещат по-често в отношенията мъж-мъж, отколкото жена-жена или жена-мъж.

Д-р Монк отбелязва, че раздялата и повторното събиране „не винаги предвещава нещо лошо за двойката“, тъй като би могло „да помогне на партньорите да осъзнаят важността на взаимоотношенията им“. Тези обаче, които непрестанно правят това, могат да си навлекат сериозни проблеми.

„От друга страна, партньорите, които постоянно се разделят и събират, могат да бъдат засегнати по негативен начин от това поведение“, допълва д-р Монк. Това може да е и признак на по-сериозни проблеми. В настоящото изследване авторите откриват, че постоянните събирания и раздели се свързват със симптоми на депресия и тревожност както при еднополовите, така и при хетеро двойките.

„Ако партньорите са откровени и признаят пред себе си какво точно се случва, те биха могли да предприемат необходимите стъпки, за да заздравят връзката или да й сложат край веднъж и завинаги. Това е ключово за тяхното благосъстояние“.

Нещо повече – когато двама души решат да възобновят прекъснатите си взаимоотношения, те трябва добре да помислят защо са се разделили на първо място и да се уверят, че тези проблеми няма да се появяват отново.

Помощта на семеен терапевт също е вариант. Ако дори и това не помогне, не забравяйте, че няма нищо лошо просто да сложиш край на една токсична връзка, без да изпитваш каквато и да било вина.

Източник: iflscience