Някои хора оказват голяма вреда върху психическото и физическото ни здраве. Понякога не си даваме сметка за това, но истината е, че всеки има по някоя токсична личност в живота си, която не смее да пропъди.

Ако припознаете някоя от следните личности в обкръжението си, не губете време, а действайте.

1. Тези, които „попиват“ времето ви като гъба.

Това може да са дори членове на семейството или приятели, които отнемат времето ви като банкови обирджии. Те пеят една и съща песен и са свикнали само да вземат, без да дават нищо в замяна.

Щом се убедите, че те не искат да ви помогнат или не могат да ви предложат подкрепата, от която се нуждаете, може би е време да намалите до минимум комуникацията с тях или да прекъснете отношенията напълно. Ако им го позволите, те ще ви се качат на главата и ще загубят твърде много от времето ви.

Тези хора обичат да говорят само за себе си, те не слушат какво казвате, те ви прекъсват и ви чуват с половин ухо. Все пак, ако става дума за членове на семейството, няма как да се отървете от тях. Затова опитайте няколко тактики, като например да изключвате телефона си в определени часове на деня или да ги помолите да се обаждат и да изпращат съобщения само ако наистина се налага. Не жертвайте времето за себе си заради такъв тип личности.

   „Смятам, че е наистина добре да имаме известно време насаме със себе си. Човек трябва да се научи да бъде сам и да не зависи от друг човек." (Оскар Уайлд)

2. Тези, които ви критикуват прекалено често.

Критиката е полезна и може да бъде израз на честна обратна връзка. Но когато осъзнаете, че определени хора постоянно ви обстрелват с критики, може би е време да предприемете действия. Когато критиката не е конструктивна и добронамерена, а има за цел да ви уязви и дори да ви обиди, запитайте се дали става дума за приятелство.

3. Тези, които постоянно се правят на жертви.

Те са царе на обвиненията и вменяването на чувството на вина. Те никога не поемат отговорност за собствените си грешки. Те са жертви и със сигурност вината никога не е тяхна. За всичко са виновни останалите. Такива хора трябва да се избягват на всяка цена, защото нямате нужда от подобен фалш и лицемерие в живота си.

4. Тези, които имате негативна нагласа.

Да виждаш постоянно всичко в розово, не е полезно, но да търсиш постоянно проблем на всяко решение, вместо решение на проблема, може да бъде ужасно натоварващо за околните. Такива хора разпространяват негативизма като заразна болест. Те са постоянно неспокойни, притеснени, песимистично настроени, депресирани и вечно се оплакват.

Трябва да се освободите от такива хора, ако искате да живеете по-дълго, тъй като положителният поглед към света добавя години към живота ви. Според проучване, проведено от учени от Йейлския университет, положителната нагласа към живота може да го удължи с цели седем години.

5. Тези, които изсмукват енергията ви.

Това са хората, които ви изтощават емоционално, изстискват ви като лимон. Тогава зщо трябва да се примирявате с техните глупави, понякога детински пориви? Всички имаме трудни моменти, но трябва да се научим да се контролираме, а не да изливаме емоциите си върху околните. Нормално е да изпускаме парата от време на време, но не и целенасочено да се освобождаваме от товара си, натоварвайки някой друг.  

6. Тези, които не проявяват състрадание.

За какво са ви хора, които не умеят да изпитват съпричастност и се интересуват само от себе си. Подобни личности имат нарцистични наклонности, а нарцисистът е вреден не само за другите, но и за себе си. Те не могат да се поставят на мястото на другия човек. А това е ключово за социалното взаимодействие и здравословното, етично поведение. Ето защо трябва да ги изключите от социалния си кръг.

    „Любовта и състраданието са неща от първа необходимост, а не лукс. Без тях човечеството няма да оцелее." (Далай Лама)

7. Тези, които умишлено ви нараняват.

Хората, които си играят с чувствата на другите, които все има какво да критикуват, за какво да обидят, да направят забележка, не са добронамерени и не са полезни в живота ви. Те са дори склонни да лъжат, да мамят безочливо. Ако не можете да имате доверие на един човек, то какво добро може да видите от него? В основата на здравите и пълноценни отношения е доверието. Понякога е необходимо да преодолеете страховете си, да се откъснете от рутината, за да предприемете промяна – не позволявайте на токсичните хора да управляват живота ви.