Mъж на средна възраст от Великобритания бе хоспитализиран, тъй като е приемал почти 400 пъти по-високи дози витамин D от препоръчителните.

Редица изследвания показват, че поддържането на здравословни нива от витамин D през пандемията има редица ползи за организма. Истината обаче е, че т.нар. „хипервитаминоза D” (или предозиране с витамин D) започва да се наблюдава все по-често. И това не е нещо, което трябва да пренебрегваме.

„В световен мащаб се наблюдава тенденция към хипервитаминоза D – клинично състояние, което се характеризира с повишени серумни нива на витамин D3“, пишат авторите в новия медицински доклад, публикуван в BMJ Case Reports.

Периодът на полуразпад (времето, което е нужно за едно количество да намалее наполовина от първоначалната си стойност) на витамин D е около 2 месеца. Ето защо симптомите от предозирането с него могат да траят няколко седмици, казват авторите.

Що се отнася до мъжа от Великобритания, той е приет в болница със симптоми на постоянно повръщане, гадене, крампи в краката, коремни болки, шум в ушите, сухота в устата, засилена жажда и диария.

Симптомите му траят близо 3 месеца и преди да потърси медицинска помощ, отслабва с цели 12,7 кг. Те започват за първи път приблизително месец, след като се подлага на интензивен витаминозен режим (по съвет на неговия хранителен терапевт). Мъжът решава да прибегне до подобна терапия, след като страда от редица здравословни проблеми, включително туберкулоза, натрупване на течност в мозъка, хроничен синузит, бактериален менингит и тумор във вътрешното ухо.

След като се консултира с хранителен терапевт, мъжът започва да приема над 20 хранителни добавки, продавани без рецепта:

- Витамин D 150 000 IU (препоръчителната ежедневна доза е 400-800 IU);

- Витамин K2 100 микрограма (препоръчителната ежедневна доза е 100-300 микрограма);

- Витамин C;

- Витамин B9 (фолиева киселина) 1000 микрограма (препоръчителната ежедневна доза е 400 микрограма);

- Витамин B2 (рибофлавин);

- Витамин B6;

- Омега-3 2000 мг два пъти дневно (препоръчителната ежедневна доза е 200-500 мг);

- Както и смесица от други витамини, минерали, пробиотици, боракс на прах и натриев хлорид.

Щом започва да проявява първите симптоми, мъжът спира хранителните добавки. Оплакванията му обаче не изчезват.

Кръвните проби показват, че нивата на калций в тялото му са завишени (хиперкалцемия) – това е често срещан страничен ефект от предозиране с витамин D. Освен това нивата на магнезий също са леко завишени, а тези на витамин D са 7 пъти над нормата.

Тестовете показват също така, че бъбреците му не функционират както трябва, което не е нетипично на фона на високите концентрации от минерали и витамини, които е приемал.

Мъжът е приет в болница за 8 дни, където е лекуван с интравенозни течности, чиято цел е да прочистят тялото му. За да намалят нивата на калций в кръвта, лекарите му дават босфосфонати.

Дори два месеца след изписването му нивата нива витамин D в тялото му остават високи.

“Този случай подчертава потенциалната токсичност на добавките, които като цяло се смятат за безопасни. Поне докато не бъдат приети в небезопасни количества или в небезопасни комбинации“, заключват авторите.

Можем да си набавим препоръчителните дози витамин D чрез разнообразен режим на хранене и чрез излагане на повече слънчева светлина, пишат още специалистите.

За щастие, натравянето с витамин D се случва рядко. През последните години обаче все повече хора приемат по-голям брой добавки (в частност жени и деца). Ето защо авторите казват, че трябва да сме наясно с потенциалните симптоми – те могат да бъдат най-разнообразни, но често са вследствие от натрупването на твърде високи нива на калций в кръвта.

Симптомите могат да включват сънливост, повръщане, запек, пептична язва, високо кръвно налягане, атипичен сърдечен ритъм, възпалени очи, скованост на ставите и проблеми с бъбреците.

Изследването е публикувано в BMJ Case Reports.

Източник: Science Alert