Добавките с витамин Д могат да предпазят от диабет тип 2 хората в преддиабетно състояние, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.

Тези добавки обикновено се използват за предпазване от загуба на костна маса и счупвания. Според учени от медицинския център "Тъфтс" в Бостън те са умерено ефективни и за ограничаване на прогресирането на преддиабетното състояние. 

В три клинични изпитвания, извършени за три години, по-малко от 23 процента от участниците, получавали витамин Д, са развили диабет. При приемащите плацебо процентът бил 25. Според учените средно добавките намаляват риска от прогресиране към диабет тип 2 с 15 процента. 

Ефектът е видим при хората с висок риск. Резултатите не са приложими за тези със среден риск от болестта, каза д-р Анастасиос Питас, пише БТА. Оптималната доза от витамина още не е установена. Освен това няма добавка, която да постига същия ефект като промените в начина на живот - здравословно хранене и редовно движение. 

Диабет тип 2 се развива, когато клетките в тялото вече не реагират на хормона инсулин, подпомагащ клетките да усвоят приетата глюкоза. В резултат концентрацията на захарите в кръвта остава висока и с времето това уврежда кръвоносните съдове, бъбреците, очите. 

При преддиабетното състояние кръвната захар е наднормена, но не толкова, че да бъде поставена диагноза диабет, тип 2.