Заболяванията на венците са сред най-честите хронични човешки заболявания – те засягат между 20 и 50 процента от хората по целия свят. Настъпват, когато върху зъба се натрупа плака – едно лепкаво покритие от бактерии. Ранните етап на заболяванията на венците са лечими и обратими (гингивит). Някои хора обаче развиват хронична разрушителна форма на заболяване на венците, която е необратима. Това заболяване прогресира до загуба на зъби. Все по-голям обем от доказателства показват, че заболяванията на венците могат да провокират у хората и други сериозни здравословни състояния.

Ето някои от най-често срещаните здравословни състояния, асоциирани с заболяването на венците, и начина, по който са свързани.

1. Болест на Алцхаймер

Няколко големи изследвания и мета анализи смятат, че умереното или острото заболяване на венците се асоциира силно с деменция. Така например едно изследване показва, че хората с хронично заболяване на венците, продължаващо 10 или повече години, са изложени на 70 процента по-висок риск от развиването на болестта на Алцхаймер, отколкото онези без. Изследвания демонстрират и връзка между заболяването на венците 6-кратен упадък на когнитивната способност.

Първоначално се смяташе, че бактериите са пряко отговорни за тази връзка. Бактерията P. gingivalis, типична за хроничното заболяване на венците, бе открита в мозъците на хора, починали от болестта на Алцхаймер. Намерени са и токсичните бактериални ензими гингипейни – смята се, че те влошават заболяването на венците, като пречат на изключването на имунния отговор и съответно удължават възпалението.

Не знаем със сигурност обаче дали бактериите в мозъка, модифицирания имунен отговор или други фактори – например увреждане, причинено от системно възпаление – могат да обяснят тази връзка. Грижата за здравето на устната кухина вероятно е един от начините, по които можете да намалите риска от развиването на Алцхаймер.

2. Сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдовите заболявания също се свързват изключително тясно със заболяването на венците.

В голямо изследване, проведено върху повече от 1600 души на възраст над 60 г., заболяването на венците бе свързано с почти 30 процента по-висок риск от получаването на първи инфаркт. Връзката остава дори тогава, когато изследователите взимат предвид и други състояния (например диабет и астма) или навици, свързани с начина на живот (пушене, образование и брак), за които е известно, че увеличават риска от инфаркт.

Бактерии, които са типични за заболяването на венците, могат да доведат до образуването на плаки и в артериите. Източник: Explode / Shutterstock

По-скорошни изследвания показаха също така, че системното възпаление, предизвикано от хроничното заболяване на венците, кара стволовите клетки в тялото да произвеждат свръх-реагираща група неутрофилни грануцолити (вид бели кръвни клетки от първата линия на защита). Тези клетки могат да увредят вътрешната страна на артериите, като нанесат щети върху клетките, подредени по протежението на артериите, и по този начин да предизвикват натрупването на плаки.

3. Диабет тип 2

Заболяването на венците е известно усложнение на диабет тип 2, а хроничното заболяване на венците увеличава риска от развиването на диабет тип 2.

Процесите, които свързват двете заболявания, са обект на множество изследвания и най-вероятно възпаленията, предизвикани от едното състояние, засяга другото (и обратното). Така например диабет тип 2 увеличава риска от заболяване на венците, като повишава възпалението в самите венци. Заболяването на венците пък допринася за понижението на сигналните способности на инсулина, както и за инсулиновата резистентност – и двете неща утежняват диабета от тип 2.

Няколко клинични изпитвания показват, че интензивното почистване на зъбите може да подобри контрола на кръвната захар при пациенти с диабет в рамките на няколко месеца, което допълнително демонстрира връзките между двете заболявания.

4. Ракови заболявания

Заболяването на венците се свързва и с по-голям риск от развиването на множество видове рак. Така например пациенти, които съобщават, че в миналото са имали проблеми със заболяване на венците, са изложени на 43 процента по-висок риск от рак на хранопровода и 52 процента по-висок риск от рак на стомаха. Друго изследване пък съобщава, че хората с хронично заболяване на венците са изложени на 14-20 процента по-висок риск от развиването на който и да е тип рак. Същото изследване показва, че рискът при рака на панкреаса в частност е 54 процента по-висок.

Не е ясно защо съществува тази връзка. Някои смятат, че тя е свързана с възпалението, което е фактор както при заболяването на венците, така и при рака. Възпалението влияе на средата, от която клетките се нуждаят, за да бъдат здрави и да функционират правилно. Освен това то е фактор в развитието както на заболяването на венците, така и на растежа на туморите.

Подобряване на здравето на венците

В ранните си етапи заболяването на венците е предотвратимо и обратимо в ранните.

Въпреки че някои рискови фактори, свързани със заболяването на венците, не могат да бъдат променени (например генетичните), това, което можете да промените, за да намалите цялостния риск, е начинът си на живот. Така например консумирането на по-малко захар, избягването на тютюн и алкохол и намаляването на стреса – всичко това може да помогне. Важно е и да знаете, че определени лекарства (като например някои антидепресанти и медикаменти за високо кръвно налягане) могат да понижат образуването на слюнка, което от своя страна да увеличи риска от развиването на заболяване на венците. Хората, приемащи тези лекарства, трябва да взимат допълнителни предпазни мерки – например да ползват специални гелове или спрейове, които увеличават производството на слюнка, или да внимават изключително много, докато мият зъбите си.

Разбира се, най-важните неща, които можете да направите, за да се предпазите от заболяване на венците (и въобще – цялостното си здраве), е да миете зъбите си два пъти дневно с паста за зъби с флуорид и да избягвате използването на вода за уста непосредствено след миенето - както и да не плакнете устата си с вода след миенето, за да позволите на флуорида да остане по зъбите. Почистването на междузъбните пространства у дома (например с конец) и редовните посещения при зъболекаря също ще ви позволяват да поддържате здравето на устната си кухина.

Автор: Кристин Брайсън (Christine Bryson), старши лектор по медицински науки, Университета Англия Ръскин (Anglia Ruskin University).

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с любезното съгласие на нейната авторка. Прочетете оригиналната статия тук.