Ежедневният прием на добавки с витамин D може да намали риска от развиването на автоимунно състояние с 22 процента (поне при хората над 50-годишна възраст). Това открива ново изследване, публикувано в BMJ.

Витамин D, който технически погледнато е вид стероид, се образува по естествен път в човешкото тяло. Достатъчно е просто да излезем навън и да се изложим на малко слънце.  Въпреки че неговата задача е да регулира нивата на калций и фосфат в тялото, от доста време насам учените предполагат, че той оказва благоприятен ефект и върху имунната система.

Знаем също така, че той потенциално може да се използва и за лечението или предотвратяването на автоимунни заболявания. Между двете обаче така и не бе установена причинно-следствена връзка. Досега.

„Знаем, че витамин D влияе благотворно на имунната система на животни – казва Карън Костенбадер, един от авторите на новото проучване. – Досега обаче не бе доказано, че приемът на витамин D може да предотврати автоимунните заболявания.“

В рамките на голямо дългосрочно рандомизирано двойно-сляпо проучване (на практика златният стандарт) изследователи от Brigham and Women’s Hospital способността на витамин D и омега-3 мастни киселини да предотвратяват появата на автоимунни заболявания. В него участват почти 26 000 души от различни краища на САЩ – всички над 50-годишна възраст. Всеки от тях спазва един от общо четири дневни режима – витамин D или плацебо, омега-3 или плацебо, витамин D и омега-3 или две плацебо добавки.

„Най-хубавото нещо на рандомизираните клинични проучвания е, че чрез тях можем да установим причинно-следствена връзка“, допълва Костенбадер пред New Scientist.

Въпреки че омега-3 добавките също намаляват риска от появата на автоимунно заболяване (в рамките на 5 години), ефектът не е чак толкова силно изразен, колкото при групата, приемала витамин D.

Ефектът е най-силен през първите две години – наблюдава се покачване от 22 на 39 процента (т.е. рискът спада с близо 2/5).

„Сега, когато моите пациенти, колеги или приятели ме питат кои витамини или добавки бих препоръчала да приемат, за да намалят риска от появата на автоимунно заболяване […], аз им препоръчвам витамин D (2000 IU (международни единици) на ден) и морски омега-3 мастни киселини (рибено масло) по 1000 мг на ден – дозите, използвани в [това проучване]", допълва Костенбадер.

Първоначално проучването, наречено VITAL, е имало за цел да провери дали витамин D и омега-3 мастни киселини могат да намалят риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и инсулт при хора с история на тези заболявания.

Малко преди проектът да бъде стартиран обаче, екипът решава да проведе допълнително проучване и върху степента на поява на автоимунни заболявания, включително ревматичен артрит, полимиалгия ревматика, псориазис и болест на Хашимото.

Източник: IFLScience