Много от нас вече така са свикнали да пишат на клавиатура, че когато хванем молив или химикалка, ръката ни сякаш се схваща, пишем накриво и дори грешно.

Клавиатурата обаче не отменя писането на ръка. Напротив, всеки образован човек днес трябва да може да пише на ръка, дори и ако използва тази способност много рядко. Освен това, от писането на ръка произхождат няколко много полезни функции, пише Мениджър Нюз.

Ето, кои са те:

1. По-лесно е да се научи нещо

Препишете необходимата информация на ръка. Това е един от най-ефективните начини да го запаметите и да си го спомните. Факт е, че в процеса на писане върху хартия, се стимулира част от мозъка, наречена ретикуларни активираща система (PAC). Тази система е един вид филтър за всичко, което трябва да се обработи от мозъка и физическият акт от писане на ръка автоматично извежда написаната информацията като най-важна.

2. По-лесно е да се формулират мисли

Много известни писатели предпочитат да пишат романите си на ръка, отколкото на компютър или пишеща машина. Най-малкото, така те правят първите скици на творбите си, преди да ги прехвърлят на компютър за по-нататъшна обработка. Смята се, че при писането на ръка мислите идват по-бързо и по-леко. Освен това, скоростта на вашето писане съответства приблизително на скоростта на вашите мисли. 

3. При писането на ръка не се разсейвате

Компютърът, който стои пред вас, може да се нарече "убиец на време". Приложения като социални мрежи или развлекателни портали лесно отвличат вниманието. Разбира се, интернет може да ви даде пет минути почивка, за да изгледате забавен клип примерно и да ви помогне да работите още по-продуктивно след това. Но ако работите върху сериозен труд, такива паузи могат да бъдат катастрофални. Хартията и химикалката няма да ви позволят да се отклонявате с глупости.

4. Мислите ви не губят яснота и острота

Писането на ръка е обучение не само за китката, но също така и за мозъка. Актът на писане развива двигателните умения и остротата на паметта. Нещо повече, тя помага да поддържате умствената активност и яснота независимо от напредването на възрастта. А символите, написани на ръка, независимо дали това е бележка или китайски йероглиф, се запомнят по-добре от тези, написани на компютър.

Източник: abcfact