Какво е левичар? Това е човек, у когото доминира дясната половина на главния мозък.

Частта на мозъка, която е ангажирана с лявата ръка, е с по-голям потенциал. Това е причината да се научиш да боравиш по-лесно с лявата си ръка, ако си десничар. От друга страна, левичарят използва по-добрия потенциал на частта от мозъка си, която се занимава с лявата ръка, и е една идея по-разнообразен и по-креативен, но пък по-трудно  успява да се научи да си служи с дясната ръка.

Левичарите се гневят по-лесно

Учени от Меримак Колидж в американския щат Масачузетс са открили, че леворъките са по-избухливи. Заради повишената активност на лявата ръка между дясното и лявото мозъчно полукълбо възникват повече връзки, вследствие на което онези участъци от мозъка, които отговарят за негативните емоции, се възбуждат повече. За левичаря това може да означава: раздразнителност, колебания в настроението, гневни изблици.

Следователно ако досега сте вярвали, че левичарите понякога реагират по-бурно, защото са принудени да се справят с неща, които не са пригодени за тях, грешите. Може би това просто се дължи на факта, че мозъкът на леворъките по-лесно генерира лошо настроение.

Редица известни личности като че ли потвърждават този феномен. Така например тенис легендата Джон Макенроу , който играе с лявата си ръка, е прочут със скандалите, които устройва на хорта. Холивудската звезда Мики Рурк също е известен с избухливия си нрав и често влиза в конфликт със закона, като дори се е изправял пред съда.

По-интелигентни ли са левичарите?

Някои от най-големите гении в историята имат една обща черта: всички те са левичари. Дали този факт е плод на случайност, или интелигентността на човека зависи от това с коя ръка си служи по-добре?  Делът на леворъките в обществото варира според културата – колкото по-висока е културата, толкова по-голям е техният процент.

Знаете ли, че…

Наполеон е бил левичар и не е обичал да се марширува вляво на пътя. Карал е своите армии, както и тези, които е побеждавал, да маршируват вдясно. Именно поради тази причина в някои държави се шофира отдясно.