Обемни психологически проучвания, множество дебати, дългогодишни научни изследвания и различни математически модели не престават да търсят отговора на въпроса „Защо да си левичар е толкова рядко срещано явление?“. Дали е феномен, аномалия или резултат от човешката еволюция? И до ден днешен мненията са противоречиви.

Някои твърдят, че способностите и уменията на хората, които си служат с лявата ръка, се определят от индивидуалната специфика на мозъчната активност (и в частност дейността на дясното полукълбо).Други се противопоставят с твърдението, че гръбначният стълб е в основата на асиметриите на полукълбата и е определящ за ориентацията на моториката. Докато трети от своя страна подкрепят хипотезата, че левичарството е вследствие от генетична мутация, настъпила в далечното минало. В резултат на това изменение езиковите центрове на човешкия мозък се изместват към лявото полукълбо и това дефинира 90% от населението на планетата като десничари, поставяйки левичарите в позиция на изключение от всеобщото правило.

Каквато и да е истината (а истината винаги е някъде там), всяка година на 13 август 10% от населението на Земята празнува Международния ден на левичарите.

Две ръце - две мозъчни полукълба

При всеки човек едно от полукълбата доминира, но въпреки това те работят в непрестанна тясна връзка, допълват се и са в постоянно взаимодействие. Различията при функционирането на двете полукълба са минимални и могат да бъдат проследени и открити единствено при определени мозъчни сфери на функциониране. Една от изключителните способности на човешкия вид е разликата при полукълбата в извършването на специфична мозъчна дейност.

Определени функции на всяко едно от двете мозъчни полукълба, съставящи мозъка,

контролират противоположната част на тялото - лявото полукълбо задава командите за изпълнение на дясната половина от тялото. Дясното полукълбо съответно контролира изпълнението на изпратените съобщения от мозъка към лявата страна от човешкото тяло. Получава се нещо като Х-кръстосано подаване на информацията от командния център (главния мозък и активността на съответното доминиращо мозъчно полукълбо) по периферната нервна система и през гръбначния стълб към различните части на тялото.

Въпреки че съществуват твърдения, че може да се наследи генетично през поколение,

причината за появата на левичарство и пряката връзка с генетична предразположеност или наследственост все още не е категорично доказана.

Вероятността дете на двама родители, използващи десните си ръце,  да се роди левичар е 2%.

Когато дясната половина на главния мозък доминира, човекът е левичар.

За да се обясни защо хората, служещи си с лявата ръка, все още се наричат хора-загадки и се приемат като по-различни в реакциите и възприятията си, трябва да проучим по-внимателно както спецификата на мозъка, така и начина, по който функционира.

Съществува схващането, че за разлика от хората, служещи си с дясната ръка, левичарите мислят по по-различен.

Всъщност в това няма нищо странно. Така както различните хора общуват различно и възприемат света, така и преценките за еднакви обекти или събития между левичари и десничари се различават.

 Лявото полукълбо контролиращо дясната половина на тялото. Отговаря за:

- реч, граматика, фокусирано внимание, планиране, има водеща роля във вербалната памет, нарича се още езиково полукълбо на мозъка;

- рационално, описателно, аритметично, аналитично, логическо, пропорционално, линейно функциониране;

- дигитално мислене - използва, асоциира и разпознава числа и символи;

- способност за подробен активен анализ на елементи, серийна обработка на информацията, детайлно и линейно, последователно функциониране.

Много хора, които се стремят към абсолютна прецизност в резултатите от работата си,

хора на точните науки - математици, физици, астрономи и т.н., са с развито и доминиращо ляво полукълбо на мозъка.

Дясното полукълбо при левичарите контролира:

 - емоции, чувства, интуитивни способности, по-бърза обработка и съхранение на моментна информация;

-  чувство за хумор, таланти: творческо, абстрактно и пространствено мислене, въображение, креативност;

- пространствено-зрителен опит и функции, ориентация в местност, обективна оценка;

- ирационално мислене - силно развита невербална дейност и емоционална интелигентност - разпознаване на височина на гласа, звукова интонация, произношение на речта, изражения, жестове, лицеви черти, музикални акорди;

- заключения въз основа на причинно-следствена връзка, конкретно изследвани данни и факти;

- тактилни усещания - идентифициране на обект само чрез допир, усет и детайлна памет за цвят и форма;

- левичарите притежават речеви центрове в двете части на мозъка.

Доминиращото дясно полукълбо определя повишената чувствителност, въображение,  развита интуиция и креативно мислене, на които се приписват отговорността за всички видове творчество и изкуства:

- музика, визуално и абстрактно, актьорско майсторство, киноизкуство и театър, фотография, сценография, изящни и приложни изобразителни изкуства, танцово изкуство, поезия, художествени наклонности и умения.

Не е съвпадение, нито случайност, че по-голямата част от хората на изкуството - певци, художници, откриватели, актьори, режисьори – са левичари.

Скорошни неврологични изследвания в областта на епигенетиката

(сравнително нов тип наука, чиято популярност постоянно нараства), оборват дългогодишното твърдение, че мозъкът е отговорен за това дали човек ще бъде левичар или десничар. Учените се съсредоточават върху изследването на проби от фетална тъкан от гръбначния мозък на плод (намиращ се между 8-а и 12-та седмица от развитието си). По този начин те проучват функционалното доминиране на наследствената информация на гените (лателаризирана генна експресия) в гръбначния стълб на плода, и настояват, че именно гръбначният стълб е в основата на асиметрии на полукълбата.*

Резултатите от изследванията доказват, че асиметричните движения на ръцете възникват от модел на гръбначна активност, както и че на такъв ранен период от развитие на плода (преди 15-та седмица) е малко вероятно сръчността да бъде под контрола на мозъка, тъй като двигателният кортекс все още не е функционално свързан с гръбначния мозък.

Вероятността гръбначните, а не кортикалните генни асиметрии да определят молекулярната основа на доминирането на едната ръка, е твърде голяма.

Независимо от всички противоречиви твърдения, предимства и недостатъци, приписвани на левичарите, историята дава своите примери за изключителната природа на тези загадъчни хора (наброяващи скромните 10% от населението на Земята) в лицето на известни личности, постигнали световен успех в различни области на живота, и превърнали се в част от историята.

Автор: Мария Генчева-Бардукова

***

Исторически личности (левичари):

Юлий Цезар, Александър Велики, Толстой, Пабло Пикасо, Алберт Айнщайн - Исак Нютон - Леонардо да Винчи, Микеланджело, Наполеон Бонапарт, Хенри Форд, Луис Карол, Боби Фишър, Марк Твен, Мария Кюри, Джуди Гарланд, Дейвид Рокфелер, Уинстън Чърчил.

Жана Д’Арк (историци смятат факта, че Жана д’Арк е била левичар е изиграла решаваща роля за изгарянето и на кладата.) По време на лова на вещици през Средновековието, левичарите са били изгаряни на кладата, тъй като се е смятало, че странностите им - левичарство в комбинация с различията им - таланти и знания, са били знак за вещерство и връзка с Дявола.

Известни холивудски знаменитости (левичари):

Опра Уинфри, Пол Макартни, Дейвид Бауи, Барак Обама,Стийв Джобс, Бил Гейтс, Джей Лено, Брус Уилис, Киану Рийвс, Анджелина Джоли, Брад Пит, Том Круз, Джулия Робъртс, Джулиян Мур, Пиърс Броснан, Даян Кийтън, Ема Томпсън, Голди Хоун, Хю Джакмън, Марк Зукърбърг, Лейди Гага, Еминем, Джими Хендрикс, Ринго Стар, Конър Макгрегър ММА, Марк Уолбърг, Джъстин Бийбър, Сара Джесика Паркър, Матю Бродерик, Дженифър Лоурънс,

Спортисти:

Пеле, Марадона, Стоичков, Лионел Меси,

Членове на Кралската фамилия (известни левичари):

Кралица Виктория, Крал Джордж VI, Кралица Елизабет (кралицата майка), Принц Уилям

Софи Графиня на Уесекс, Инфанта Елена от Испания, Принцеса Леонор от Испания

* Епигенетичната регулация на лателаризираната генна експресия на гръбначния стълб на плода е в основата на асиметриите на полукълбата.