Хората не винаги са се отнасяли добре към левичарите през човешката история. Имало е времена, когато те са били преследвани като обладани от зло или дори като вещици и вещери, макар и борят им е средно да около 10% от населението.

Дори английската дума “sinister”, която е дошла от латински, постепенно е изгубила своето традиционно значение на “ляв” и е започнала да значи само “лош” и “зловещ”.

Учените са изградили множество теории защо някой хора са левичари, а повечето не са, като някои от тях използват като аргументи обяснението, че стрес по време на бременността на майката може да доведе до раждането на дете-левичар.

Но едно от последните влиятелни изследвания по проблема показва, че най-вероятно всичко се свежда до гръбначния мозък. Екип от учени от университета Рур в Бохум, Германия, е открил, че генетичната активност в гръбначния мозък, която е била асиметрична, докато плодът е бил в матката, е истинската причина някои хора да се раждат левичари.

Движението на ръцете и дланите започва в мозъка и по-специално в областта, наречена моторен кортекс, която изпраща сигнали към гръбначния стълб, които се превръщат в движение. И докато плодът расте в матката до своята 15-та седмица, моторния кортекс и гръбначния стълб още не са свързани, но приоритетът на дясната или лявата ръка вече е бил определен.

Източник: Science Alert