Когато си представяме как ще изглежда човечеството в далечното бъдеще, спекулациите варират от различен ръст и размер на мозъка до различен цвят на кожата. Малките промени в днешната ни анатомия обаче показва колко непредсказуема може да бъде еволюцията.

Да вземем за пример нещо съвсем обикновено като допълнителен кръвоносен съд в ръцете, който, ако съдим по сегашните тенденции, само след няколко поколения най-вероятно ще е нещо съвсем обикновено.

Изследователи от университета Флиндърс и университета Аделайде в Австралия забелязват, че една временна артерия, която се среща в ръцете ни (в центъра между лакътя и китката), докато все още сме в утробата, напоследък изчезва все по-рядко.

Това означава, че все повече възрастни вече разполагат с допълнителен кръвоносен съд под своята китка.

„От 18-и век насам анатомите изучават разпространението на тази артерия при възрастните и нашето изследване, че то очевидно нараства“, казва анатомът Теган Лукас от университета Флиндърс.

“От средата на 80-те години на 19-и век около 10 процента от хората са имали тази артерия, докато през 20-и век вече 30 процента разполагат с нея. Когато става дума за еволюция, това е значително увеличение за сравнително кратък период от време.“

Тази т.нар. средна артерия се формира сравнително рано при всички хора. Тя пренася кръв през центъра на ръката ни, за да захрани развиващите ни се ръце. През 8-та седмица обикновено регресира и оставя тази работа на два други кръвоносни съда – радиалната артерия (която можем да усетим, когато измерваме нечий пулс) и улнарната артерия.

Източник: Anna Bessmertnaya / Shutterstock

Анатомите знаят от доста време насам, че изчезването на тази средна артерия не е 100-процентово. В някои случаи тя се съдържа още приблизително един месец. Друг път се раждаме с нея и тя продължава да захранва с кръв ръката ни.

За да провери колко често се среща тази кръвоносна артерия, изследователите проучват 80 крайника от трупове, дарени от австралийци с европейски произход.

Възрастта на донорите варира от 51- до 101-годишна възраст (което означава, че почти всички са родени през първата половина на 20-и век). След като съпоставят своите резултати с миналите данни по въпроса, те установяват, че днес артерията се среща 3 пъти по-често при възрастните хора, отколкото преди повече от век. Това подсказва, че естественият отбор започва да работи в полза на онези, които разполагат с този допълнителен кръвоносен съд.

„Това увеличение може да е резултат от мутации на гените, свързани с развитието на средната артерия, или със здравословни проблеми при майките по време на бременността. Или и от двете“, казва Лукас.

Не е изключено допълнителната артерия да прави пръстите на хората по-ловки или самите ръце – по-силни, но факт е, че тя ги излага на по-голям риск и от синдрома на карпалния тунел - медицинско състояние, дължащо се на притискането на медианния нерв, преминаващ през китката на ръката обвит в т.нар. карпален тунел. Основните симптоми са болка, изтръпване, бодежи (мравучкане) в палеца, показалеца и средния пръст и вътрешната страна на четвъртия и петия пръсти.

Кои фактори играят ключова роля в запазването на тази средна артерия? Все още не знаем със сигурност. Каквото и да е, тенденцията на запазването ѝ най-вероятно ще продължи и през идните години.

„Ако тази тенденция се запази, до 2100 г. по-голямата част от хората ще имат средна артерия в ръцете си“, допълва Лукас.

Запазването на средната артерия у хората наподобява доста и появата на фабелата – коленна кост, която днес се среща три пъти по-често, отколкото преди век.

Колкото и малки да са тези различия, дребните микроеволюционни промени се натрупват и създават вариации на по-голям мащаб - вариации, които определят нашия вид.

Изследването е публикувано в Journal of Anatomy.