13 практични приложения на суровите картофи

07 септември 2019 г., 15:13
2579

Shutterstock

Повечето хора знаят, че картофите могат да бъдат приготвени по различни начини - и може би това е всичко. И все пак, оказва се, че този зеленчук помага за почистване на сребърните прибори, изсветляване на кожата под мишниците и дори създаване на някои произведения на изкуството. Представяме ви списък с 13 практични приложения на суровите картофи. Насладете им се!
 
1. Премахнете ръждата
 
Добре, това се е случвало на всеки. Появата на ръжда по металните изделия е нещо напълно нормално. Въпросът е как да я премахнете от чешмата или тиганите. Изненадващо, но картофите могат да помогнат за постигане на тази цел.
 
Измийте и разрежете зеленчука. Потопете едната половина в сол и сода за хляб. Преминете с нея през замърсения участък и накрая изплакнете обилно с топла вода. Готово!
 
2. Облекчете изгарянията
 
Това е доста сериозно. Имайте предвид, че описаният по-долу метод помага за облекчаване на слънчеви изгаряния. Въпреки това, той може да бъде променен по такъв начин, че да послужи за намаляване на болката и възпалението при малко по-тежки състояния.
 
- Измийте и нарежете няколко картофа на тънки филийки. Нанесете върху засегнатия участък и оставете да действат 10-15 минути. Накрая премахнете и изплакнете с хладка вода.
 
- Ако се изгорите с олио или вряла вода, може да използвате следния метод. Настържете няколко картофа. Нанесете сместа върху засегнатия участък и покрийте с марля. Оставете да действа известно време, докато болката изчезне. Това може да отнеме от 10 минути до няколко часа. Ето защо трябва да запазите спокойствие и да сменяте сместа, когато забележите, че променя своя цвят.
 
Запомнете: Колкото по-бързо реагирате, толкова по-добри резултати може да постигнете.
 
3. Премахнете петната
Да, точно така. Картофите могат да помогнат за премахване на петната от различни текстилни изделия. Ето как.
 
- Настържете няколко картофа. Добавете 1/2 литър вода. Прецедете картофите и отделете водата. Добавете още толкова към нея. Използвайте течността, за да почистите текстилните изделия. Накрая преминете с влажна кърпа и готово.
 
- Ако сте изцапали ръцете си с цвекло, боровинки или друга храна, просто разрежете един картоф и го втрийте в кожата.
 
4. Поддържайте кожените обувки чисти
 
Кожените обувки изглеждат страхотно. Те са здрави и удобни, но въпреки това могат да се надраскат или избелеят с течение на времето. Картофите обаче помагат за справяне с този проблем. Ако вашите обувки изглеждат мръсни и износени, опитайте следното:
 
- Обелете един картоф. Вземете обелката и преминете с нея през замърсения участък. Подсушете със салфетка и готово. Насладете се на естествения блясък на вашите обувки.
5. Почистете потъмнелите сребърни прибори
 
Всеки знае, че сребърните прибори са склонни да потъмняват. За да се справите с този проблем, опитайте се да ги почистите с помощта на сурови картофи. Ето как.
 
- Нарежете и сварете няколко картофа. Прецедете и отделете водата. Потопете сребърните прибори в нея за час. След това ги извадете и почистете с мека четка. Накрая изплакнете и подсушете.
 
6. Изсветляване на подмишниците
 
Лятото наближава и всички искаме да изглеждаме възможно най-добре в тениски и потници. Но има един малък проблем - тъмните подмишници. За да се справите с тях, може да прибегнете до употребата на суров картоф. Той помага за премахване на мъртвите клетки и изсветляване на кожата.
 
- Метод 1: Измийте и нарежете картофа на кръгчета. Масажирайте подмишниците с тях в продължение на 3 минути. Оставете картофения сок да подейства още 1/2 час. Накрая измийте кожата със студена вода и подсушете с мека кърпа.
 
- Метод 2: Обелете и настържете картоф. Нанесете сместа върху подмишниците. Оставете да действа 10 минути и премахнете. Измийте и подсушете кожата.
И двете процедури трябва да се прилагат по два пъти дневно в рамките на четири последователни седмици, за да се постигнат положителни резултати.
 
7. Облекчете главоболието
 
Ах, това ужасно главоболие! Ако ви е омръзнало да пиете хапчета и искате да опитате някой естествен метод за облекчаване на състоянието, опитайте следния:
 
- Измийте и нарежете картоф. Прикрепете няколко резена към челото и слепоочията с помощта на марля. Легнете, затворете очи и изчакайте, докато болката изчезне.
8. Подобрете здравето с картофен сок
 
Картофеният сок съдържа редица витамини и минерали, включително калций, фосфор и витамин C. Той насърчава имунната система и подобрява здравето. Например, учените от Университета в Манчестър откриват, че картофеният сок съдържа молекула, която облекчава язви и киселини и дори може да предотврати размножаването на бактерии в стомаха. Освен това помага за намаляване на холестерола, понижава риска от развитие на ракови заболявания, предотвратява запек и насърчава изгарянето на излишни мазнини. Лесно може да го приготвите:
 
- Измийте и обелете суров картоф. Нарежете и поставете в блендер. Разбийте до получаване на хомогенна смес. Прецедете с помощта на марля и консумирайте сока. По желание може да го добавите към други зеленчукови напитки.
 
9. Придайте блясък на кожата
 
Картофите съдържат антиоксиданти, витамин C и нишесте, които овлажняват кожата и я снабдяват с необходимите хранителни вещества. Ето някои от ползите на тези натурални продукти и начините да се възползвате от тях:
 
- Премахване на торбички и тъмни кръгове под очите. Поставете резен картоф върху всеки клепач. Оставете да действа 10-15 минути и измийте с хладка вода.
- Заличаване на акне. Нанесете прясно изцеден сок от картоф върху засегнатия участък с помощта на памуче. Оставете да действа за една нощ. На сутринта измийте кожата по обичайния начин. Повтаряйте процедурата всяка вечер до постигане на желаните резултати.
- Отстраняване на тъмни петна. Обелете и блиндирайте един картоф. Нанесете сместа върху лицето с помощта на леки и масажиращи движения. Оставете да действа 5 минути и отмийте с хладка вода.
 
- Третиране на белези. Почистете лицето с прясно изцеден сок от картофи. Не отивайте, а оставете да се абсорбира от кожата.
 
- Облекчаване на ухапване от насекоми. Поставете резен картоф върху засегнатия участък и оставете да изсъхне. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно.
- Овлажняване на кожата и заличаване на бръчките. Настържете 1 картоф. Добавете 1 супена лъжица мед и 2 супени лъжици зехтин. Нанесете сместа върху кожата, оставете да действа 10 минути и отмийте с хладка вода.
 
- Третиране на мазна кожа. Обелете и настържете 1 картоф. Добавете малко розова вода и 1 чаена лъжица прясно изцеден сок от лимон. Нанесете сместа върху лицето и оставете да действа 15-20 минути. Отмийте с топла вода и подсушете.
 
10. Кажете "не" на замъглените очила
Ако носите очила, вероятно знаете колко е неприятно, когато не може да пиете чаша горещ чай или да влезете в топла стая през зимата, без да бъде абсолютно заслепени за няколко минути. Не се притеснявайте, картофите могат да помогнат за решаване на този проблем.
 
Вземете и разрежете зеленчука. Втрийте едната половина в стъклата на очилата и подсушете с чиста кърпичка. Чаша чай за някого?
 
11. Почистете прозорците
 
Ако искате да почистите прозорците, без да прибягвате до употребата на химически препарати, използвайте следния метод. Разрежете един картоф, преминете с него през замърсения участък и подсушете с чиста кърпа, да за възвърнете блясъка на огледалната повърхност. Толкова е просто, нали?
 
12. Направете студен и топъл компрес
 
Топлите и студените компреси имат невероятен ефект върху човешкото тяло. Тя служат като естествено средство за намаляване на мускулната болка, подобряване на кръвообращението, премахване на синините и много други. Картофите могат да се използват не само като студени, но и като топли компреси.
 
- Нарежете и охладете няколко картофа. Поставете върху синината и покрийте с марля. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно до подобряване на състоянието.
- Сварете и изпечете няколко картофа. Увийте в кърпа и поставете върху засегнатия участък. Картофите помагат за запазване на топлината, затова вашият компрес може да се използва по-дълго време.
 
13. Забавлявайте се с домашно направени печати
 
Добре, нека най-накрая променим фокуса от всички тези скучни неща за възрастни. Помните ли как сте играли с печати като малки? Може да направите подобни за вашето дете с помощта на нож, боички и картоф. Просто бъдете креативни и се забавлявайте!
 
Източник: framar.bg
Ключови думи:
Коментари