Само още една хапка. Ще си хапна един мъфин с кафето. За обяд парче пица. Малките прегрешения. Наглед безобидни, но с трайни последици върху организма ни – особено когато са начин на хранене. Кожата е първата, която ще пострада от прекаленото количество сол, захарта, мазнините, алкохолът.

Ето кои храни трябва да се консумират с повишено внимание:

1. Захарта

Под всякаква форма – торти, сладкиши, понички, кексове, чиста захар в кафето и т.н. Захарта унищожава протеините и липидите. Ако прекаляваме със захарта, настъпва процесът гликация, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Тя нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания, както и ускорява процесите на стареене.

2. Пърженото

Вредно по всички параграфи. Пържените храни – особено в много мазнина - не само повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, но и втвърдяват артериите или свиват кръвоносните съдове. Особено бдителни бъдете към продуктите, които купувате, съдържащи трансмазнини - те са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. На трансмазнините са дължат вкусът и консистенцията на храната. Много ресторанти за бързо хранене използват трансмазнини за пържене, тъй като по този начин мазнината може да се използва за пържене във фритюрници за много дълго време. Трансмазнините се срещат основно в маргарина, редица промишлени изделия като кроасани, кифли и др.

3. Алкохолът

Всички знаете за ползата от чаша червено вино например. Алкохолът в умерени количества и от време на време може да бъде дори полезен. Редовната и прекалената му консумация обаче носят само вреди за здравето ни. Ако черният ни дроб не работи много добре или не смогва да обработи количеството алкохол, токсините се натрупат него и това може да причини увреждане на кожата - акне, бледност и бръчки, загуба на колаген и еластичност, зачервяване, дехидратация и подпухналост.

4. Слаба консумация на полезни мазнини

Тези мазнини не са като мазнините от пърженото. Полезните мазнини са важни за организма ни, имат особено важна роля за кожата и косата. Към групата на полезните или здравословните мазнини се отнасят сьомга, семена от чиа, авокадо, бадеми, пшеничен зародиш, всички ядки и семена, тъмнозелени листни зеленчуци, зехтин, омега-3 обогатени яйца, кокосово масло, ленено масло.