Животът е толкова кратък, а младостта сякаш е един миг от него. Понякога се чувстваме на 20, а реалността идва по две. Друг път се улавяме, че наричаме някого леля или чичо, а в действителност сме набори. Да, годините са странно нещо. Почти никога нямаме реално усещане за тях. Затова пък е добре да знаем, че не е важно само как се чувстваме, но и как изглеждаме.

Представяме ви някои добре познати типове поведение, които определено състаряват дамите:

1. Клюките

Обсъждането на чуждия живот никога не е била приятна черта от характера. Но от един момент нататък това сякаш става с все по-голяма доза завист и озлобление. Ако всяка жена разменя думи с най-близката си приятелка за другите, то бъдете внимателни да не прекрачвате границата. И не си позволявайте такива разговори с хора, които не са ви близки. Това няма да доведе до нищо добро. Ако вие обсъждате днес, то най-вероятно ще обсъждат вас утре.

2. Грубостта

Вечно намусени, груби реплики към продавачката в магазина или възрастната жена, която се бави с покупките си на касата. Ето това е моментът, в който можете да си дадете ясна сметка, че остарявате. Опитайте се да не трупате горчилка у себе си. Усмихвайте се по-често. Това не е клише, а самата реалност – направете си експеримент: един ден бъдете намусени и заядливи, а на другия – усмихнати, лъчезарни, благосклонни – и вечерта преценете кой от двата дни е бил по-успешният.

3. Намесата в личното пространство

Дамите, които постоянно дават съвети на другите и/или задават неудобни лични въпроси на хора, които не са им особено близки, или остаряват, или винаги са си били „лели“ по душа. „Няма ли да се жените вече?“, „Кога ще имате и момченце?“, „Докога ще седиш на тази работа?“, „Няма ли да се изнасяте най-накрая?“ и т.н. Безкраен списък от въпроси на хора, които най-често си нямат личен живот.

4. Консервативните възгледи за облеклото

Ако ви се иска да облечете нещо по-нестандартно, но не смеете, защото робувате на определени стереотипи, това не говори добре за „младата ви душа“. Какво като онези обувки с висок ток не са удобни? Какво като чантата не отива на палтото ви? Какво като бялото не е особено подходящо за зимата? Излезте от рамката и се погрижете за душата си.

5. Постоянното оплакване

На никого животът не е песен. А ако все пак е, то едва ли е постоянен марш или спокоен валс, а вероятно някаква смесица от блус, рок, хеви метъл и какво ли още не. Когато се видите с приятел, не го засипвайте с оплаквания от мъжа си, свекърва си, децата, учителката на децата… Със сигурност има много неща, които ви дразнят. Но ще ги превъзмогнете по-лесно, ако се поддържате в добра психическа форма. За тази цел не се задълбавайте в проблемите, а се опитайте да се разсеете от тях с приятна компания и занимания.