10 мита за оцеляването, които могат да ви убият - I част

Мит 6. Ако животните ядат нещо, значи и вие можете да го ядете

Факт: Птиците и катериците ядат някои плодове и гъби, които могат да убият човек.

Мит 7. Ако някой измръзва, разтрийте кожата му или го сложете в гореща вана

Триенето на измръзналата кожа може да я нарани още повече, а горещата вода може да предизвика шок и да навреди повече на човек, който страда от измръзване или хипотермия.

Трябва да затоплите човека бавно, за предпочитане с одеала и с бутилки с топла вода под мишниците.

Мит 8. Ако ви нападне акула, ударете я в носа

Факт: Невероятно трудно е да стоварите стабилен удар върху носа на движеща се акула.

В редките случаи, когато акулата се опита да ви захапе, опитайте се да поставите твърд предмет между себе си и животното. Ако това се провали, забийте нокти в очите и хрилете.

Мит 9. Винаги плувайте успоредно на брега, ако ви хване мъртво вълнение

Факт: Мъртвото течение е страшно, но плуването успоредно на брега работи най-добре, само ако вълнение е насочено право навътре към морето.

Не е напълно невярно, но е добре да се знае, че в много случаи мъртвото вълнение е под ъгъл – като цяло трябва да се стремите да се придържате към брега, но плувайте перпендикулярно на течението, доколкото можете по ъгъл, който ви отдалечава от течението и ви приближава към брега, съветва Националната океанска и атмосферна асоциация на САЩ.

Може да е по-лесно да плувате в една посока, вместо в друга. Важно е да не се изтощавате – не трябва да имате усещането, че плувате срещу течението. Ако не можете да изплувате навън, избутвайте вода, колкото можете.

Мит 10. Направете си навес за послон

Факт: Добрият подслон зависи от заобикалящите условия. При силна жега имате нужда от сянка, но в по-хладен климат топлината е приоритет. Това означава да се предпазите от вятъра, но също и да изградите слой, който ще ви изолира от студената земя нощем.

Навесът може да предпазва от вятъра и стихиите, но не е достатъчен, за да осигури топлина.

10 мита за оцеляването, които могат да ви убият - I част