Вулканичната светкавица. Сливането на пепел и искри в едно звучи прекалено митологично, за да е истина, но този феномен е съвсем истински.

Малко са природните явления, които могат да се съревновават с разразила се буря и мощно вулканично изригване. Но когато двете стихии се сблъскат, резултатите са наистина впечатляващи.

Снимката по-горе показва как изглежда на практика вулканичната светкавица. Само при много големи изригвания могат да се получат такива сериозни мълнии.

Първото организирано наблюдение на вулканични светкавици е от 1963 г., когато учени успяват да заснемат феномена по време на изригване на вулкана Суртси в Исландия.

По-малките изригвания генерират и по-слаби бури. Това затруднява наблюдението на светкавици през дебелия облак от прах. Освен това светкавиците се появяват най-много в началото на изригването, което прави заснемането им още по-трудно.

По-късно резултатите са публикувани в майския брой на „Сайънс“ от 1965 г.: „Измерванията на атмосферното електричество, както и директните наблюдения над този феномен, ни кара да вярваме, че електрическата активност се предизвиква от факта, че вулканът изхвърля в атмосферата материал със силен положителен заряд“.

Превод? Учените хипотезират, че вулканичните светкавици са резултат от разделянето на заряда. Когато позитивният заряд се изстрелва в небето, се образуват региони с противоположен, но отделен заряд. Смята се, че същото нещо се случва и при стандартните гръмотевични бури. Това обаче е очевидно. Кое тогава прави вулканичните светкавици толкова различни?

Gallery

Снимка: Guliver / iStock