Руските членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) възобновиха наблюденията на най-високите облаци в земната атмосфера, съобщи специалният кореспондент на ТАСС, космонавтът на Роскосмос Дмитрий Петелин.

„Започва сезонът за наблюдение на сребристите облаци. Те вече се виждат ясно при изгрев“, каза космонавтът. Той също така показа снимки и видеоклипове, показващи облаци, които сякаш светят.

Сребристите (наричани още мезосферни) облаци се намират в най-високите и изключително разредени части на земната атмосфера (на 76-85 км), пише БТА. Те се виждат само при огряване от слънцето, когато то е на височина от 6 до 16 градуса под хоризонта на наблюдателя, каза космонавтът. Такива облаци се виждат на фона на зората като ярки и „сякаш светещи“ обекти, тъй като изгряващото слънце може да осветява само достатъчно високи обекти като мезосферните облаци.

Сребристите облаци са един от основните източници на информация за движението на въздушните маси в горните слоеве на атмосферата. Те се движат изключително бързо в високо в атмосферата със средна скорост от около 27,8 м в секунда.