Американските педиатри обърнаха на 180 градуса препоръките за храненето на бременни и деца до 3-годишна възраст по отношение на храните, които могат да провокират хранителна алергия. Доскоро те ги забраняваха, а сега Американската академия по педиатрия препоръчва тези храни да присъстват в менюто на детето възможно от най-рано. Позицията им е публикувана в престижното научно списание Pediatrics. 

Преди се смяташе, че имунната система на деца до 3-годишна възраст е много незряла и потенциалните хранителни алергени - яйца, орехи, риба, краве мляко, могат да причинят опасни реакции и да доведат до развитие на атопичен дерматит. Затова лекарите съветваха тези храни да се избягват.
Базирайки се на мащабни проучвания, проведени през последните 10 години, специалистите промениха мнението си.

Сега педиатрите са убедени, че колкото по-рано имунната система на детето се „запознае“ с хранителните алергени, толкова по-добре.
Нещо повече: те съветват първата среща на бебето с един от най-мощните хранителни алергени – фъстъците, да стане във възрастта 4-6 месеца. Известно е, че в САЩ алергията към фъстъци е най-честа, вероятно заради прекомерната употреба на фъстъченото масло.

От 4-6 месечна възраст, макар и в много ограничено количество, на бебето могат да се дават и храни като – яйца, риба, краве мляко, пшеница, соя.

„Няма никакви доказателства, че като отлагаме във времето приема на тези храни, ще предпазим детето от алергии“, се казва в доклада.

В същото време експертите са на ясно, че тези нововъведения влизат в противоречие с препоръките на Световната здрава организация, която съветва до 6-месечна възраст бебето да се кърми и да не се захранва толкова рано.
Американските педиатри са на мнение, че кърменето не пречи на въвеждането на нови храни, макар и в минимално количество. Те съветват също така менюто на бременните и на кърмачките да е максимално разнообразно. Така в организма на бебето ще попадат различни вещества, които ще нормализират работата та имунната система.

Източник: Новите родители