Детето се чувства удобно с памперс и не иска да се раздели с него. Родителите пък са убедени, че е време да се „запознае“ с гърнето. Водени са от идеята, че хлапето вече предупреждава за „пиш“, но другата нужда – пуска в пелената. И най-често тържествено съобщава, когато тя вече е свършена - факт, който вади майката от равновесие.

Как да направи прехода по-лек и има ли начин да ускори процеса? Ето какво съветва детският психолог Галя Даскалова.

Галя Даскалова е магистър психолог, специалист по детско-юношеска психология с дългогодишен опит като консултант на деца и техните семейства. Тя консултира също така и институции, работещи с подрастващи.

Има тънък психологически проблем и той е свързан с вечното желание на детето да контролира ситуацията. Родителите трябва умно да го избегнат. Ако опитат да се противопоставят със забрани и непрекъснато повтаряне на „не“, детето е много вероятно да продължи да упорства и да пълни гащите. Защото това е неговият начин да се наложи.

То бързо осъзнава, че този акт е под негов контрол. Може да се стиска и то до такава степен, че да си причини дискомфорт.
Подобна ситуация е честа, ако родителите са много фиксирани и непрекъснато настояват „хайде седни на гърнето“.
Дето им се противопоставя с вечното „Ама пък, няма“.
Защото всяко дете иска то да командва парада. И ако родителите са по-авторитарни, вероятността това да остане територия, върху която то по-дълго време има контрол, е много голяма. 

Детето налага контрол по няколко начина - през личната си хигиена с изпускане и задържане, чрез храната – отказва или яде, а понякога, макар и рядко, като отказва да говори. В подобна ситуация родителите не бива да стигат до заплахи и наказания. По-разумно е да пробват с добро и с някои малки хитрости.

Как да постъпят?

1. Да наблюдават детето и да установят неговия режим за посещение в тоалетната

Като познават стомаха на своето дете, да „засекат“ колко време след храна се случва това.
Не е добре детето да хапне топла супа, която ще му раздвижи червата, да го облечете и да го заведете в парка.

Много е вероятно да му се приходи по нужда точно в този момент, когато е най-неудобно и нямате подготовка.

2. Често му става скучно на гърнето

Често признава: „Отмаляха ми крачетата. Нямам какво да правя!“, защото трябва да седи и да чака, а то не обича това. Това е загуба на време.
Затова е хубаво да има някакво занимание или играчка, с която да се забавлява, докато чака.

3. В някои случаи чисто физическите усещания са неприятни

Ако хлапето е на 2-3 години, е много важно да си говорите и да го разпитвате какво не е наред.
Може гърнето да не му е удобно или дъската на тоалетната да е студена, или пък да се смущава от шума на водата.

4. Ако категорично отказва да седне на гърнето

Не бива да има сблъсък и родителите да опитват да се наложат. По-разумно е да накарате детето да разкаже защо. Попитайте го директно: „Защо това гърне те притеснява?“
Добре е таткото да проведе този разговор с момчето, а майката - с момичето.

Родителите могат да разкажат истории: „Ето мама прави така, татко – така. Животинките отиват на тайно място в гората, скриват се. На кученцето в парка „гърнето“ е до дърветата, котето копае дупка и заравя“.
Тези дребни трикове успокояват детето.

Продължава на страницата на Новите родители