Памперс, разработен от инженери от университета „Пардю”, разполага с вграден сензор, който с точност открива наличието на инфекция на пикочните пътища. Как? Като следи за наличие на нитрити в урината. Те са белег за възпалителен процес и бактериално разлагане на урината.

Устройството включва сензор на хартиена основа, батерии, които работят само при контакт с урина, прилежаща електроника и Bluetoth предавател за пренос на данните. Такива може да получава всяко свързано устройство. Точните стойности на нитритите се предават до две минути.

Инфекцията на пикочните пътища (ИПП) е бактериална инфекция, която засяга част от пикочните канали. Когато засяга долните пикочни пътища, заболяването е познато като обикновен цистит (възпаление на пикочния мехур), а когато засяга горните пикочни пътища, заболяването е познато като пиелонефрит (възпаление на бъбреците). Симптомите за инфекция на долните пикочни канали включват болезнено уриниране и често уриниране или често усещане за необходимост от уриниране (или и двете), докато симптомите на пиелонефрита включват температура и болка в хълбока в допълнение към симптомите за инфекция на долните пикочни пътища. При по-възрастните и при много млади хора, симптомите могат да не бъдат така изразени или да не са конкретни. Основата причина и за двете е Ешерихия коли, но в редки случаи причинители могат да бъдат и други бактерии, вируси или гъбички.