Време е да се сбогувате с памперса на нашето мъниче? Но как да организирате прехода без стрес?

Трябва да се заредите на първо време с търпение, защото всяко дете реагира към този процес по свой начин. Важното е да направите това в точния момент и по най-деликатния начин, използвайки естественото желание на малкото да се развива. Доверете се на инстинкта си.

Ето и 8 полезни съвета, които може да използвате спокойно, тъй като те наистина работят.

1. Обяснете на детето какво предстои

Но не непосредствено преди започването на процеса, а далеч по-рано, за да има време то да осъзнае това. Махането на памперса за него е сериозно събитие и е много вероятно то да изпитва страх и подозрение.

2. Бъдете търпеливи

Опитайте се да не губите търпение, ако по време на периода, в който то носи само гащички, има инциденти и не стига навреме до гърнето.

3. Напомняйте му на всеки час

Когато стигнете до гърнето, организирайте определена рутина сутрин, вечер и по средата на деня, за да може това да му бъде някаква опорна точка.

4. Купете атрактивно гърне

Гърнето в ярки цветове, картинки или такова, което „пее“ след като бъде намокрено, със сигурност ще привлече вниманието на малкото и ще направи процеса по използването му по-интересен.

5. Носете гърнето със себе си от стая в стая

В началото гърнето трябва да бъде там, където е и детето. Тоест – винаги да е на една ръка разстояние. Така то ще може по-лесно да стига до него, когато има нужда, и няма да губи време. Освен това гърнето пред очите му ще го подсеща за евентуалното предназначение.

6. Започнете да сваляте памперса през деня

Тогава детето е много по-съсредоточено и лесно ще реагира при нужда. Докато през нощта, може да пропусне момента, тъй като ще бъде уморено и ще му се спи.

7. Хвалете го

Всеки път, когато има успешно ползване на гърнето, трябва да го хвалите, за да почувства то успеха си и да се стреми към него.

8. Не бързайте

В подходящия момент детето само ще започне да ви казва, когато има нужда от ползването на гърнето. Но ако само седи върху него и не прави нищо, опитайте да го разсеете, не да заигравате, след което го подканете да опита отново.

Новите родители