Детето се чувства удобно с памперс и не иска да се раздели с него. Родителите пък са убедени, че е време да се „запознае“ с гърнето. Водени са от идеята, че хлапето вече предупреждава за „пиш“, но другата нужда – пуска в пелената. И най-често тържествено съобщава, когато тя вече е свършена - факт, който вади майката от равновесие.

Как да направи прехода по-лек и има ли начин да ускори процеса? Ето какво съветва детският психолог Галя Даскалова.

Има тънък психологически проблем и той е свързан с вечното желание на детето да контролира ситуацията. Родителите трябва умно да го избегнат. Ако опитат да се противопоставят със забрани и непрекъснато повтаряне на „не“, детето е много вероятно да продължи да упорства и да пълни гащите. Защото това е неговият начин да се наложи.

То бързо осъзнава, че този акт е под негов контрол. Може да се стиска и то до такава степен, че да си причини дискомфорт.
Подобна ситуация е честа, ако родителите са много фиксирани и непрекъснато настояват „хайде седни на гърнето“.
Детето им се противопоставя с вечното „Ама пък, няма“.
Защото всяко дете иска то да командва парада. И ако родителите са по-авторитарни, вероятността това да остане територия, върху която то по-дълго време има контрол, е много голяма. 

Детето налага контрол по няколко начина - през личната си хигиена с изпускане и задържане, чрез храната – отказва или яде, а понякога, макар и рядко, като отказва да говори. В подобна ситуация родителите не бива да стигат до заплахи и наказания. По-разумно е да пробват с добро и с някои малки хитрости.

Как да постъпят?

Вижте на страниците на Новите родители.