Има майки, които още щом бебето навърши 6 месеца и започне да сяда, го слагат на гърне с надеждата по-скоро да се научи на хигиена.
Сега даваме думата на майка, чийто син е на 3 години, ходи с памперс и това не я притеснява. Вижте защо.

Ако сте отгледали вече едно дете, сте наясно, че приучаването към гърне не е просто, но е необходимо. Има майки, които обясняват, че са се справили със задачата буквално за броени дни и се хвалят, че това въобще не е проблем.
Има обаче и такива, които отбягват да говорят по темата, защото изпитват тих ужас.

Баща ми наскоро уж на шега подхвърли, че ще ми е трудно да сменям памперсите на сина ми до четвърти клас. Но тъй като това време още не е настъпило, аз мисля, че детето ми не е готово да ходи на гърне.

Ето и 5 причините (оправдания), защо моят син не ползва гърне.
На мен те ми се струват най-нормални и достатъчни.

1. Всички около мен непрекъснато обсъждат темата „гърне“
Естествено, аз разбирам, че моят 3-годишен син трябва да се научи да ходи на гърне.
Всеки път, когато му сменям памперса в присъствие на член от семейството, ми задават един и същ въпрос и казват: „Той май почти се е научил да ходи на гърне?“
Като чуя това, стискам зъби и сменям темата на разговор.
Да, знам. Убедена съм, че е наложително, но синът ми още не е готов. И съм убедена, че ако всички не ме измъчваха с този въпрос, отдавна щях да съм го решила.

2. Честно казано, не знам от къде да започна

Не съм наясно коя точно система за обучение да приложа. Слагате го на гърнето, а след това сипвате вътре водичка?
На 3-годишно дете обаче е трудно да обясните какво правите. Вероятно трябва да прочета куп статии по темата. Но ми се струва, че това трябва да се случи някак естествено и от семосебе си.

3. Да сменям памперси за мен е по-лесно, отколкото да го слагам на гърне

Да сменя памперс за мен е много по-лесно отколкото да подменя чаршафите и пижамата на детето в 3 часа през нощта. В много случаи синът ми дори не се буди, когато го преобувам. Така съм се квалифицирала. Преценете сами кое е по-просто.
Непрекъснато да воювам с тригодишното, което въобще не иска да седне на гърнето или бързо да приключа със смяната на памперса?

Продължава на страницата на Новите родители