Идеален памперс за вашето бебе съществува, въпросът е как да го намерите. Защото от него зависи здравето и щастието на детето ви, а и вашето.

За да откриете точно този, който ще пасне най-добре на телцето, става с налучкване – по метода на пробата и грешката, но за да ви бъде по-лесно при избора, ето няколко важни момента, на които да обърнете внимание.

Основните критерии

- Пеленката не бива да се впива и да претрива кожата – ако видите червени следи, проверете дали не се е прегънала, дали не сте я поставили накриво и дали размерът не е по-малък от необходимото;

- Не трябва да пропуска – ако е правилно пристегната, но откривате мокри и влажни следи по бебешките дрешки и ако се налага да я сменяте час по час, може би трябва да смените размера или модела;

- Не трябва да предизвика обрив – ако се появят дребни пъпчици по кожата на детето, вероятно става въпрос за алергия. Понякога се случва организмът да изпитва непоносимост към дадена материя - тогава непременно сменете марката на памперса и ако се налага, се обърнете към лекар.

Еднократна или многократна

Снимка: Guliver / iStock

Някога бабите ни са използвали пелени от многослойна памучна марля и въпреки различната технология и материя на изработка днес, някои неща са останали непроменени при съвременните памперси, предназначени за многократна употреба. Купувайки такива, все още сте абонирани за постоянно пране, сушене и гладене.

Еднократните пелени отдавна се утвърдиха като най-подходящия продукт - могат да се използват навсякъде и с тях детето се чувства комфортно, а и вие, стига да спазвате главното правило – да ги сменяте на 2-3 часа през деня, а също и след сън и след разходка.

Важно е също и да оставяте периодично кожата на бебенцето да се проветрява, за да избегнете „парниковия ефект“.

Вижте още на Новите родители.