Какво представляват сушените плодове? Това са плодове, от които е отстранена по-голямата част от водното съдържание чрез специфични методи на сушене (като сушене на въздух или с помощта на дехидратори например). Сушените плодове имат концентрирана сладост и вкус и битува схващането, че всъщност са по-вредни, отколкото предполагаме. Но нека се спрем на ползите, които предлагат за здравето ни:

1. Богати са на хранителни вещества.

Сушените плодове запазват много от хранителните вещества, съдържащи се в пресните плодове, включително витамини, минерали и антиоксиданти. Те имат високо съдържание на фибри, калий, желязо и магнезий.

2. Богати са на фибри.

Сушените плодове са отличен източник на диетични фибри - баластни вещества, които се съдържат в растителните храни, известни са още като влакнини. Фибрите улесняват храносмилането, помагат за поддържане на здравословно тегло и могат да допринесат за по-ниски нива на холестерола и по-добро здраве на сърцето.

Да си припомним кои са най-добрите източници на фибри:

    1) броколи, брюкселско зеле, карфиол, артишок;

    2) кореноплодни зеленчуци като лук, моркови, червено цвекло;

    3 плодове като кайсии, ябълки, круши, банани, малини, къпини, авокадо;

    4) бобови растения като грах, леща, зелен боб;

    5) ленено семе, овесени ядки, бадеми;

    6) всякакъв вид трици и пълнозърнести храни.

3. Съдържат антиоксиданти.

Сушените плодове съдържат различни антиоксиданти, които помагат за предпазване на клетките от увреждане, причинено от вредни молекули, наречени свободни радикали. Тук идва ролята на антиоксидантите – те допринасят за намаляване на възпаленията и осигуряват ползи срещу стареенето.

4. Спомагат за повишаване на енергията по естествен път.

Сушените плодове осигуряват бърз източник на енергия благодарение на естествените си захари. Те могат да бъдат особено полезни като закуска преди или след тренировка или по време на дейности, които изискват продължителна енергия.

5. По-трайни са от плодовете.

В сравнение с пресните, сушените плодове имат по-дълъг срок на годност, което ги прави удобен избор. Те могат лесно да се съхраняват, пренасят и да се ползват като преносима закуска в движение. Пъхате пакет сушени кайсии в чантата или джоба си и имате източник на енергия подръка. Да не говорим, че са подходящи за използване и в различни ястия – дори при солените, когато искате да придадете естествена сладост, текстура и допълнителни хранителни вещества.

6. Могат да се включат в процеса по поддържането на подходящите килограми.

Имайте предвид, че пресните плодове съдържат по-малко калории и определено са по-здравословният избор. Въпреки че сушените плодове са по-калорични от пресните поради концентрирания си характер, те все пак могат да бъдат част от здравословна диета. Фибрите в сушените плодове подпомагат засищането, което може да помогне за контролиране на глада и предотвратяване на преяждането.

Извод:

От всичко изброено е важно да се обобщи, че сушените плодове не могат и не трябва да бъдат заместител на пресните Също така трябва да се консумират умерено, тъй като могат да имат високо съдържание на естествени захари. Освен това някои сушени плодове могат да съдържат добавени захари или консерванти, така че е важно да избирате неподсладени или минимално преработени варианти, когато е възможно.