Сушените плодове се приготвят от пресни, като сушенето се извършва на три етапа: сушене на слънце, сушене чрез замразяване и вакуумно сушене. Целта е да се увеличи трайността на плодовете, при което по принцип не се използват консерванти. Сушените плодове са отличен източник на баластни и хранителни вещества, включително витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това не съдържат холестерол и така понижават риска от сърдечни заболявания и рак.

Предлагането на сушени плодове е голямо. Най-разпространени са сушените кайсии, смокини, фурми, стафиди и сини сливи. Но сушеният ананас, манго и горски плодове, сред които суперхраните боровинки и арония, също очароват с вкуса си ценителите и привържениците на здравословното хранене. Чудесни са към сутрешното мюсли или като топинг на йогурта, както и за похапване между другото.

Кайсии. Сушените кайсии са богати на фибри, калий, антиоксиданти и бета-каротин, прекурсор на витамин А. Те укрепват имунната система и поддържат баланса на чревната флора. С високото си съдържание на желязо сушените кайсии се грижат за здравето на кожата, ноктите, косата и мускулите. Предимството им е, че са бедни на калории и успешно се вписват в различните диети за отслабване.

Смокини. Сушините смокини също са отличен източник на фибри, калий, желязо и антиоксиданти. Благодарение на свойствата си те допринасят за сваляне на високото кръвно налягане. Но преди всичко са идеална храна за походи или други екскурзии, защото бързо осигуряват голямо количество енергия. Тези богати на калории енергийни бомби противодействат успешно на умората и слабата концентрация. Освен това сушените смокини стимулират метаболизма, поради което облекчават запека.

Фурми. С високото си съдържание на плодова захар сушените фурми също зареждат с енергия спортистите за издръжливост и екскурзиантите. Освен това са богати на фибри и важни минерали като калий, желязо и магнезий. Съдържат и антиоксиданти, които помагат за понижаване на холестерола и като цяло се отразяват благоприятно на здравето.

Стафиди. Стафидите също съдържат здравословни хранителни вещества. Но понеже гроздето, от което се приготвят, е богато на захар, тези сушени плодове трябва да се консумират с мярка. Стафидите се използват в много рецепти за сладкиши и са засищащо лакомство за междинно похапване. Предимствата им са, че улесняват храносмилането заради високото си съдържание на фибри. Освен това са полезни за сърцето и кръвообращението, понеже са бедни на натрий и същевременно богати на калий.

Сини сливи. Освен че зареждат с енергия, сушените сини сливи са особено полезни за храносмилането. Всеки е чувал за техните слабителни и диуретични свойства, поради което бързо осигуряват облекчение при запек. Тези сушени плодове са богати на калций, желязо, магнезий, фосфор и калий и оказват положително действие върху сърцето и кръвоносните съдове. Експертите им приписват и потискащ рака ефект.