Някои родители правят всичко възможно, за да осигурят постоянни забавления за децата си – телевизия, телефон, таблет, всякакви спортни занимания, забавления вкъщи, нови играчки и игри и какво ли още не. Какво обаче би станало, ако оставим детето да скучае от време на време?

Изследванията сочат, че спортът, игрите навън, танците, музиката, екскурзиите, креативните занимания у дома са несъмнено от огромна полза за развитието на детето, за неговите когнитивни умения, за разширяване на културния и социалния му опит. Също така обаче децата се нуждаят и от време за себе  си, когато да превключат от активните занимания към нещо по-спокойно. В този смисъл учените казват, че родителите не бива да се втурват в мига, когато детето започне да се шляе вкъщи в чудене какво да прави, а да го оставят само да намери онова, което му се прави. Това развива не само въображението му, но също подпомага неговото самопознание – процес, който е от изключителна важност за подрастващите.

Не по-малко важно е, че в процеса по овладяване на скуката детето не само опознава себе си, но също добива представа за интересите си, за дарбите, за заложбите си. Просто пуска ума си на свобода, който започва да блуждае и да търси вярната посока. Изследователите твърдят, че в подобни условия умът дори има много по-голям шанс да разгърне потенциала си.

Децата не бива да растат с усещането, че постоянно ще бъдат забавлявани и постоянно нещо трябва да се случва.

Скуката може да бъде и полезна. Не се страхувайте от нея и й дайте шанс!

www.weforum.org