Понякога се чудите какво още да предложите на децата, тъй като фантазията ви е блокирала или сте се изчерпали откъм идеи. А малките видимо скучаят и очакват от вас някакво интересно занимание.

А най-лошото е, че отхвърлят и идеи, които преди са приемали с огромно желание и интерес.

В същото време няма как да излезете навън с тях точно сега или да ги заведете на място, където би им харесало.

Какво да правите в такава ситуация, за да прогоните скуката и измислите подходяща игра за малчуганите?

Предлагаме ви 2 идеи, които доказано ще ви свършат работа точно в подобни моменти. Освен това са и полезни и допълват знанията на най-малките.

1. Тежко и леко

Повечето деца обожават водата и игрите, свързани с вода. Може да използвате това по много хитър начин и да им осигурите едновременно забавление и знание в едно.

Напълнете малък леген с вода и дайте да детето различни дребни предмети. Те трябва да са задължително от разнообразни материали.

Целта на играта е детето да поставя във водата предметите и да наблюдава какво се случва. Някои ще останат на повърхността, други ще потънат. А ако добавите и сол, която да пусне във водата, тя ще се разтвори.

Това е начин да му обясните свойствата на различните материали, както и какво означава леко и тежко.

2. Музикални инструменти

Съберете различни предмети, които могат да бъдат затворени: пластмасова кутийка, картонен цилиндър, стъклено шише, метална кутия… Дайте на детето и различни дребни предмети: семена, топчета, копчета и т. н.

Неговата задача е да разпредели дребните в кутиите, да ги затвори, след което заедно да откриете какви звуци издават, когато при разклащане.

Така може да му обясните и за различните свойства на звука: шумящ, подрънкващ, звънлив и др. Освен това детето ще има нови музикални инструменти, с които може да опитате да изпеете и песничка заедно.

Ако то е по-малко, бъдете до него, за да не погълне случайно някой от дребните предмети по време на играта.

Новите родители