Няма нищо лошо в това да се чувствате отегчени, да сте самотни, да мълчите, да не ви се говори. Спрете да симулирате емоции. Спрете да фалшифицирате чувства.

Понякога имаме нужда да се детоксикираме от излишното напрежение, от лицемерните отношения, от фалшивата любезност.

В днешния забързан свят (клише, но самата истина) сме свикнали да получаваме всичко веднага и на момента. Тук и сега. Когато се налага да положим малко повече усилия за нещо, губим интерес и се насочваме към следващата леснопостижима цел и следващото леснопреодолимо препятствие.

Така се заформя един непрестанен цикъл на препускане към нещо ново и ново, постоянна жажда за забавления и за нещо различно.

За съжаление, нашите деца не са имунизирани срещу подобен начин на живот. Те стават свидетели на механизма на живеене в този свят ежедневно. И съзнателно или не, започват да го възприемат като нормален и единствен начин на съществуване.

Трябва да учите децата си, че е нормално да се чувстват отегчени. Скуката може да бъде нещо полезно. Когато детето ви скучае, не се втурвайте да му намирате сто занимания и да му предлагате най-различни възможности за забавление. Вашите родители колко пъти в седмицата са ви водели на кино, на куклен театър, на детски клубчета, на пързалки и люлки, на рисуване, пеене, танци и т.н.?

Скуката ни позволява да дишаме. Тези моменти са глътката въздух от постоянното бързане нанякъде и следването на безкрайни графици. Скуката ни напомня да забавим темпото. ОК е и да ви е скучно, и вие сами да сте скучни в очите на другите. ОК е да помълчите, когато не ви се говори. Все едно какво ще си помислят другите за вас. Спрете и помислете за себе си.

Скуката дори ни помага да оценим дребните неща и да се вгледаме в детайлите. Невинаги общата картинка е важна, понякога именно малката картинка е от значение.

Скуката ни помага да възстановим загубената хармония ,да постигнем загубения баланс, да намерим обратно пътя към себе си, към децата си и към другите.

Цветелина Велчева