Човек има чувството, че всеки ден през настоящия век е изпълнен със събития. Не винаги обаче е било така и преди време един учен решава да открие кой е бил най-скучният ден в човешката история. Отговорът е: 11 април 1954-та.

През 2010-та компютърният учен Уилям Тунстал-Педое решава да пусне програма, която да прерови вече несъществуващия сайт True Knowledge, индексиращ факти. True Knowledge, в който е имало над 300 млн. факта в деня на провеждането на анализа, вече е компания, наречена Evi. Тя е собственост на Amazon и представлява „неразделна част от Amazon Alexa”.

„Хрумна ни, че сред тези над 300 млн. факта има много голям процент такива, които са свързани със събития, хора и места в определени периоди от време. Ето защо ние бихме могли да изчислим обективен отговор на въпроса „Кой е бил най-скучният ден в историята?“. Написахме скрипт, който да сканира всички дни (от началото на 20-ти век) и го пуснахме“, пише той в блогърски пост на своя уебсайт.

Разбира се, „скучен“ не е най-обективният термин, който човек може да използва. Ето защо за да изчислим „най-скучния“ ден в историята, трябва да се опитаме да намерим деня, в който на практика не се е случило абсолютно нищо, което да е от значение.

Съществуват множество потенциални кандидати, включително 18 април 1930-та, в която новинарската емисия на Би Би Си се съобщава, че „няма новини“ и през следващите 15 минути е пусната музика.

Датата, която Тунстал-Педое открива посредством своя анализ обаче, е 11 април 1954-та. На този ден не се е случило нищо особено. Единственото по-специално нещо, открито от анализа, е че тогава се е починал футболният играч Джак Шъфълботам от „Олдам Атлетик“, а турският академик Абдула Аталар е бил роден.

„Иронията в случая е, че сега, след изчисленията, този ден е интересен, тъй като е изключително скучен – пише екипът. – Може би трябва да изчислим втория най-скучен ден…“

Източник: IFLScience