Обикновено родителите изпадат в ужас, когато детето им отегчено ги пита какво да прави. В резултат на това се втурват да измислят всевъзможни забавления.

А забелязали ли сте, че детето все по-често и все по-лесно се отегчава? Това е така, защото на практика неусетно се превръщаме в нещо като негови „лични клоуни“ и възприемаме като свое задължение да им намираме постоянно нови и нови забавления.

Претрупана с играчки стая, а детето повтаря, че не знае какво да прави или с какво да си играе.

Това е проблем.

Когато постоянно се опитваме да забавляваме децата си, ние всъщност допускаме голяма грешка – в известна степен им отнемаме детството. Звучи крайно, ще кажете, но истината е горчива – по този начин им пречим да оценят тишината и спокойствието, почивката, не им позволяваме да останат с мислите си, пречим да се развива въображението им. Децата трябва сами да измислят начини за забавления.

Спомнете си за собственото си детство – колко играчки сте имали? Със сигурност в пъти по-малко, отколкото има вашето дете. Да, времената са различни, но в същността си човешката природа не се е променила, както и нуждите на децата. Родителите сме тези, които се впускаме да градим измислени светове около детето, в които то да бъде винаги в центъра, винаги обгрижено и презадоволено откъм вещи.

Ако искате да поправите тази грешка, опитайте да оставяте детето по-често да му бъде скучно – дали пък няма да ви изненада и да развихри въображението си, откривайки свой път към забавлението?

И още нещо – не се чувствайте виновни, че не откликвате на всеки зов за помощ. Напомняйте си, че правите услуга на детето си.

Цветелина Велчева