Съвсем наскоро – и напук на всички шансове - властите в западна Австралия успяха да открият изгубената в края на януари радиоактивна капсула. Шефът на местната пожарна служба Дарън Клем сравни акцията с това „да се опиташ да намериш игла в купа сено“.

На фона на тази новина потребителите на Reddit споделиха множество подобни истории от миналото, в които обаче хората не са имали такъв късмет. Една от тях ни отвежда в далечната 1962 г., когато семейство в Мексико Сити се излага на радиоактивен източник и започва да се разболява, без да има представа защо.

През март 1962 г. семейството се премества в къща в Мексико Сити, в която се намира малък оловен контейнер.

„На семейството е заръчано да го пази, като нито един от тях не е имал представа какъв точно е контейнерът и какво съдържа“, гласи медицински доклад по темата.

В периода между март и април същата година радиоактивният източник е изваден от оловния контейнер (не се знае как точно е станало това) и е преместен в двора. Той е намерен от 10-годишното момче, което поставя радиоактивната капсула с кобалт-60 в джоба си и я внася в къщата.

Впоследствие майка му изважда капсулата от джоба на панталона и я поставя в кухненско чекмедже. По-късно същия месец майката на бащата – единствения оцелял в цялата история – им идва на гости и забелязва, че стъклените чаши, съхранявани в същия шкаф, са почернели.

Почерняването на стъклото се споменава и в други доклади, посветени на радиационното облъчване. Семейството обаче не обръща внимание на случващото се, колкото и странно да е то.

Екипът се опитва да определи дозите радиация, с които семейството е било облъчено. Това обаче въобще не е лесна задача, като се има предвид факта, че хората постоянно са влизали и излизали от дома. Нужно е да се отчете и каква част от радиацията е била разпръсната и погълната от предметите наоколо. След като се позовава на информация, предоставена от оцелелия баща, екипът успява да определи приблизителната стойност на радиационно излагане.

10-годишното момче е получило висока доза – до голяма степен по време на прекия му контакт с кобалт-60. Докато радиоактивният източник се е намирал в чекмеджето, той и сестра му са били изложени на него в по-малка степен, тъй като често са си играли навън. Уви, същото не може да се каже за бременната майка, която прекарва голяма част от времето си в кухнята. Състоянието ѝ постепенно се влошава заради радиацията и свекървата ѝ поема домакинската работа и съответно започва също да се облъчва.

На 29 април 10-годишното момче умира. Впоследствие 2-годишната му сестричка започва да прекарва все повече време у дома - в близост до радиоактивния източник. Майката почива на 19 юли. По това време капсулата е открита и премахната от дома. Радиацията обаче вече е нанесла непоправими щети и убива 2-годишното момиче на 18 август, а бабата – на 15 октомври.

Бащата – единственият оцелял – е бил облъчен с около 990-1200 дози радиация (рад), тъй като през по-голямата част от времето е бил далече от радиоактивния източник. За справка – момчето е получило около 4700-5200 рад.

Източник: IFLScience